Verborgen bronnen van MSG

Veel gestelde vragen over Monosodium Glutamaat

Vertaling: Ed Gunneweg

V: Hoe weet ik of voeding monosodium glutamaat bevat? Is het voldoende om op de lijst met ingrediënten te kijken?

A: Er zijn verschillende manieren waarop voedingsfabrikanten monosodium glutamaat (of vrije glutamaat, zie hieronder) aan hun voeding kunnen toevoegen zonder het woord monosodium glutamaat bij de ingrediënten te vermelden

Fabrikanten van glutaminaat en de producenten van kant en klare produkten zijn altijd bezig om MSG dat aan voeding wordt toegevoegd te verbergen. Hieronder staat een gedeeltelijke lijst van de bekendste namen waaronder MSG op de markt is.
Bedenk ook dat de krachtige exitotoxines aspartaat en L-cysteine regelmatig aan voeding wordt toegevoegd en volgens

de bestaande regels niet op het etiket behoeven te worden vermeld.

  • E621 is altijd MSG een smaakversterker
  • E635 is een smaakversterker Een verborgen MSG-bron

Toevoegingen die altijd MSG (Monosodium Glutaminaat) bevatten:

  • Gehydroliseerd plantaardig eiwit
  • Gehydroliseerd eiwit
  • Gehydrogeneerde plantaardige olie
  • Extract van plantaardige eiwit
  • Sodium Caseinaat
  • Calcium Caseinaat
  • Gistextract

Toevoegingen die regelmatig MSG bevatten:

  • Mout extract
  • Mout flavouring maltodextrine
  • Natural Flavouring
  • Bouillon stock
  • Flavouring
  • Natuurlijke vlees of kip flavouring
  • Seasoning
  • Spices

Toevoegingen die MSG of excitotoxinen kunnen bevatten:

  • Carrageen
  • Enzymen
  • Soja proteine concentraat
  • Soja proteine isolaat
  • Geconcentreerde wei

Let op bij het gebruik van gemodificeerd zetmeel, het kan MSG bevatten

Wanneer je voorverpakte voedingsmiddelen koopt, moet je altijd de ingrediëntenlijst nakijken om te zien of er MSG is toegevoegd. Lees de etiketten langzaam en zorgvuldig. Let op een plotseling hongergevoel of een verlangen naar voeding en probeer te achterhalen wat je één of twee uur geleden hebt gegeten om te zien of het niet de een of ander vorm van MSG bevatte.

Uit eten gaan is een van de moeilijkste manieren om te achterhalen of voeding MSG bevat. Je kunt het wel aan degene die het eten serveert vragen, maar je kunt het net zo goed aan het eten zelf vragen. Vaak zal er gezegd worden dat het eten geen MSG bevat.

V: Wat is MSG en wat is er mee aan de hand?

A: MSG betekent monosodium glutamaat, een stof die wordt gewonnen uit granen of bieten. In Oosterse landen wordt het soms het "Magische poeder uit het oosten genoemd" of Vetsin. Ik zal u niet lastig vallen met de chemische samenstelling. Er zijn veel variaties in hoeveel MSG er in sommige voeding wordt gevonden, maar volgens het boek -NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY AND METABOLISM - gebruikt de gemiddelde Amerikaan per jaar 850 gram MSG.

MSG wordt aan veel voeding toegevoegd, in het bijzonder aan Chinees eten. Wees erop bedacht dat als een restaurant beweert dat er geen MSG is toegevoegd aan het eten, maar ze gebruiken veel sojasaus bij het koken krijg je natuurlijke MSG binnen dat in de sojasaus zit en er niet uit kan worden verwijderd. Vandaag de dag wordt er steeds meer MSG toegevoegd aan kant en klare voeding, zoals soep in blik, sauzen, vleeswaren, dressings voor salades, chips, zoutjes, dipsaus, bevroren vlees, vis en nog ontelbare voedingsmiddelen meer. Het is het belangrijkste ingrediënt in aroma's die op voedsel gestrooid wordt om het op smaak te brengen. We vonden MSG in hot dogs, bouillon blokjes, kippenbouillon, vis in blik en nog veel meer.

MSG versterkt sommige smaken. Het schijnt weinig of geen effect te hebben op eieren of zoete voeding, maar schijnt de zuurgraad van tomaten te verminderen en maakt dat aardappelen, uien en aubergines veel beter smaken. Het wordt gebruikt bij kruidenmengsels of kruiden die gebruikt worden bij de bereiding van vis en vlees. MSG wordt als routine toegevoegd aan kant en klare voeding om het publiek te bedriegen, zodat ze denken dat voeding met minder vet, veel suiker en zout beter smaken dan in werkelijkheid. Simpel gezegd, ze kunnen voeding waaraan gesleuteld is, die slecht smaakt goedkoper verkopen, zodat het goed van smaak is. In het kort komt het er op neer dat MSG goed is voor de mensen die geprepareerde voeding verkopen, maar niet zo goed voor de mensen die die voeding gebruiken.

De wetenschap komt steeds meer te weten over de effecten van MSG op het menselijk lichaam. Het is onmogelijk om een bepaald voedingsadvies te geven voor iedereen. Sommige mensen die aan koolhydraten verslaafd zijn schijnen MSG te kunnen verdragen, maar veel andere mensen denken dat het een probleem kan zijn en willen daarom de hoeveelheid MSG in hun voeding in de gaten houden. In het verleden was hoofdpijn of zwelling na het eten van voeding met MSG een zeker teken van een MSG reactie of overgevoeligheid.

Wetenschappers zien nu in dat MSG heel verschillend kan zijn in hevigheid en actie. Veel verslaafden aan koolhydraten ervaren meer honger of hevig verlangen naar voeding, aankomen in gewicht, het vasthouden van vocht, opzwellen, geprikkeldheid, vermoeidheid en gebrek aan motivatie (binnen één of twee uur of zelfs een dag na het eten van voedsel met MSG). Vocht ophoping is meestal na een paar dagen weer verdwenen, maar aankomen in gewicht door het eten in reactie op het hongergevoel en het verlangen naar blijft bij de verslaafden aan koolhydraten. Het moet geen verrassing zijn dat MSG door wetenschappers wordt gebruikt om proefdieren dik te maken voor onderzoek doeleinden. Bij deze dieren zal zich obesity voordoen zelfs als ze niet meer voeding krijgen. MSG blijkt de centra van honger en gewichtscontrole in de hersenen te beïnvloeden. Er wordt nog steeds onderzoek verricht om het mechanisme achter deze door MSG gestimuleerde honger en verlangen naar voeding te begrijpen. Er bestaat echter weinig twijfel aan dat verslaafden aan koolhydraten gevoelig zijn voor deze effecten - die het afvallen vertragen en honger en verlangen naar eten verhevigen.

MSG blijkt ook een verslavend effect te hebben op de voeding zodat veel mensen regelmatig voeding kopen die MSG bevat (O.a. Chinees eten). Wanneer je de bovenstaande symptomen bij je zelf ontdekt, of als je regelmatig een hevig verlangen hebt naar het zelfde eten, zou je een MSG reactie kunnen hebben.

Vrije glutamaat blijkt dezelfde problemen te veroorzaken als MSG. Je zou verbaasd zijn om te ontdekken in hoeveel voeding en voedingsadditieven vrije glutamaat wordt gevonden. Je zou denken dat als er staat "bevat geen MSG" dat het veilig is en dat je je geen zorgen hoeft te maken over vrije glutamaat. Je kunt niet verder van de waarheid af zijn want en dit is belangrijk: Voedingsfabrikanten die begrijpen dat de consument MSG wil vermijden, voegen vrije glutamaat toe terwijl ze beweren dat hun voeding "msg-vrij" is.

De volgende klachten worden aan MSG toegeschreven: Brandend gevoel achter in de nek, onderarm en borst, verdoofd gevoel achter in de nek, uitstralend naar armen en rug, prikkelend gevoel, warmte en zwakte in het gelaat, slapen, boven rug, nek en armen, druk in het gelaat of strakheid, pijn op de borst, hoofdpijn, misselijkheid, snelle hartslag, moeilijkheden met ademen bij gevoelige personen met asthma, slaperigheid, heftig verlangen naar het zelfde eten.

Terwijl er wellicht veel andere oorzaken voor elk van deze symptomen en andere lichamelijke oorzaken zouden kunnen worden uitgesloten, hebben veel koolhydraat verslaafden één of meer van deze symptomen nadat ze voedsel hebben gebruikt dat MSG bevat. De voedingsindustrie weet al jaren lang dat wanneer glutamaat aan snacks en kant en klare voeding wordt toegevoegd je er meer van wil eten - en meer en meer.

Raak niet in paniek. Wees er van doordrongen dat hoe meer je afhankelijk bent van "kant en klare voeding" in je dieet, des te meer risico je loopt om grote hoeveelheden vrije glutamaat binnen te krijgen. Hoe meer je je eigen voeding vers klaar maakt des te meer zal je in staat zijn om de hoeveelheid MSG te beperken. In ieder geval, gewapend met deze informatie kun je een geïnformeerde consument worden en zodra je enkele van de symptomen bij jezelf herkent, met inbegrip van een heftig verlangen en moeilijk gewicht verlies, dan zou je je glutamaat consumptie kunnen verminderen (of nog beter totaal uit je voeding bannen).

Nog even iets over Glycol

Glycol -- een andere naam voor antivries -- is een product van de petrochemische industrie het is ook een zenuwgif. Het komt voor in allerlei producten zoals hand/body lotion, shampo's, conditioners, gezichtscreme, tandpasta en de tandarts zegt dat wanneer kinderen hun tanden poetsen ze een heleboel tandpasta inslikken. Noem het maar op, het zit er hoogst waarschijnlijk in. Kijk op alle etiketten voor deze producten, want wanneer je het op je huid smeert wordt het opgenomen in je lichaam.

Zie ook het artikel

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!