Glucosestroop en diabetes

Onderzoek brengt glucosestroop in verband met de vermeerdering van het aantal diabetes patiënten

* Door: Maggie Fox
Reuters - 23 april 2004 *

Vertaling: Ed Gunneweg

Type-2 diabetes

Onderzoek (uit 2004) brengt glucosestroop, High Fructose Corn Syrup (HFCS), in verband met de vermeerdering van het aantal diabetespatiënten (in de VS).

Glucosestroop (HFCS) en andere geraffineerde voedingsmiddelen kunnen verantwoordelijk zijn voor ernstige toename van het aantal type-2 diabetes patiënten in de Verenigde Staten in de afgelopen tientallen jaren, zeiden onderzoeker in de VS.

Een onderzoek van bijna 100 jaar aan gegevens over wat Amerikanen eten toont een enorme verhoging van bewerkte koolhydraten, vooral glucosestroop en een belangrijke verlaging in de hoeveelheid vezels uit volle granen, fruit en groenten.

Parallel daarmee is de piek in het aantal gevallen type-2 diabetes, veroorzaakt door steeds groter wordend onvermogen van het lichaam om suikers goed te verteren.

"We zien een enorme verhoging van het aantal calorieën," die mensen gebruiken, zei Lee Gross, een arts van het Inter-Medic Medical Group in North Port, Fla., die het onderzoek leidde, in een telefonisch interview.

"We proberen te achterhalen waar deze calorieën vandaan komen. We hebben iedereen er over horen praten of de oorzaak vet is, of dat het misschien komt door de koolhydraten, maar het is niet helemaal duidelijk," voegde Gross er aantoe.

Dit toont aan dat de toename in de laatste 20 jaar bijna hoofdzakelijk uit koolhydraten bestaan en zeker het gebruik van glucosestroop is dramatisch gestegen."

Gross zei dat hij het "niet had voorzien op de glucosestroopindustrie," maar, voegde er aan toe, "Het feit is moeilijk te ontkennen dat 20 procent van onze koolhydraten komen van glucosestroop -- 10 procent van onze calorieën."

Een geschat aantal van 16 miljoen Amerikanen heeft type-2 diabetes, de zesde doodsoorzaak. Veel onderzoeken hebben een verhoogde opname van geraffineerde koolhydraten en andere voeding met een hoge "glucose index" in verband gebracht met de ontwikkeling van diabetes.

Voeding met een hoge glucose index veroorzaakt een piek in de insuline productie. Veel experts geven toe dat op den duur, het voortdurende gebruik van dit voedingpatroon een weerstand tegen insuline kan veroorzaken, dat op zijn beurt leidt tot diabetes.

In een artikel in het American Journal of Clinical Nutrition, zeiden Gross en collega's dat zij gegevens gebruikten van het Departement van Landbouw en Centrum voor controle en preventie van ziekte om aan te tonen dat mensen ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten per dag aten met een gemiddelde van 500 gram sinds 1909.

Maar in plaats van de volle granen en groenten, krijgen mensen meer en meer van deze koolhydraten binnen in de vorm van bewerkte granen en suikers -- voornamelijk in glucosestroop.

Gross, met collega's van de Harvard School of Public Health en het CDC, ontdekten dat vanaf 1980, mensen steeds meer calorieën gingen gebruiken, met een gemiddelde verhoging van in totaal 500 calorieën per dag.

"Om precies te zijn, 428 calorieën (bijna 80 procent van de totale verhoging van de totale energie) kwam van koolhydraten.

Gross zei dat mensen waarschijnlijk niet al deze 500 calorieën gebruiken. Een aantal zal verspild worden. "Het is een gemiddelde. Het is moeilijk om te interpreteren."

Maar de trend is duidelijk

"Gedurende diezelfde periode, vermeerderde het gangbare type-2 diabetes met 47 procent en vermeerderde de gangbare zwaarlijvigheid met 80 procent."

Audrae Erickson, President van de Corn Refiners Association, noemde het rapport misleidend.

Het aantal gevallen van diabetes stijgt in veel landen over de gehele wereld die weinig of geen high fructose corn syrup (HFCS) in hun voeding en drank gebruiken, dat de bevindingen van het CDC en de Amerikaanse diabetes vereniging onderschrijft dat de primaire oorzaak van diabetes zijn, zwaarlijvigheid, hogere leeftijd en erfelijkheid," zei ze in een verklaring.

Lees ook het artikel

Duivels Snoepgoed

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!