AFVALLEN EN ASPARTAAM
Layout: Ed Gunneweg
> > > > > > Terug naar de Homepage
Helaas, aspartaam is GEEN dieet product. Daar was het niet voor ontworpen en als zodanig zal het ook nooit dienst kunnen doen.
Aspartaam werd, zoals u al op de website hebt kunnen lezen ontdekt door de chemicus James Schlatner, die op zoek was naar een geneesmiddel voor maagzweren. Het is een raar verhaal, want een chemicus 'likt' niet zomaar aan zijn vingers om te merken dat de stof zoet smaakt. Maar goed, zo is aspartaam dus ontstaan.
Aspartaam zorgt ervoor dat de hoeveelheid Serotonine in de hersenen wordt verminderd. Het gevolg hiervan is dat het lichaam zelf gaat proberen meer serotonine aan te maken. Dit gebeurt door een onweerstaanbare drang om meer suiker rijke produkten te eten, omdat suikers de noodzakelijke bouwstenen zijn van serotonine.
Onvoldoende werking van deze neurotransmitter kan eveneens verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een toename van de prikkelbaarheid, onlustgevoelens, depressies en angsten. De meeste mensen die ooit aan de lijn hebben gedaan herkennen deze verschijnselen wel. Ook bij de regeling van de eetlust schijnt serotonine een rol te spelen.
Het onderstaande is ontleend aan een artikel over hypoglycemie, te vinden op:
http://www.utopia.knoware.nl/users/veldman/support/hypo.htm#Serotonine p>
Glucose en serotonine
In verschillende onderzoeken wordt een relatie gevonden tussen het eten van koolhydraten en stemming. Het eten van verhoudingsgewijs veel koolhydraten leidt tot een betere stemming. Deze stemmingsverbetering wordt vermoedelijk veroorzaakt door de neurotransmitter serotonine: door het eten van relatief veel koolhydraten en weinig proteïne wordt de aanmaak van serotonine in de hersenen gestimuleerd. Een tekort aan koolhydraten leidt daarentegen tot een verlaging van de hoeveelheid serotonine in de hersenen en daardoor tot een verslechtering van de stemming. Serotonine moduleert ook de trek in koolhydraten. Naarmate er minder serotonine actief is neemt de trek in koolhydraten toe.
Het is bekend dat hypoglykemie en depressie hand in hand gaan. (Zie ook de symptomen van hypoglykemie). De vraag is dan ook wat oorzaak en gevolg is. Neemt de trek in koolhydraten in eerste instantie toe door een tekort aan serotonine, en leidt de overmatige koolhydraat consumptie uiteindelijk tot hypoglykemie, of leiden de lage bloedsuiker waarden tot een serotonine tekort en daardoor tot depressies? Voor alsnog is hierover weinig bekend. Zeker is in ieder geval dat koolhydraten en serotonine elkaar wederzijds beïnvloeden.
U moet nog maar eens bedenken of het wel zo zinnig is om bij het lijnen gebruik te maken van de zoetstof aspartaam, mede gezien de vele bijwerkingen die dit produkt schijnt te hebben!