De kunstmatige zoetstof aspartaam wordt samengesteld uit de chemische stoffen
Vertaling: Ed Gunneweg
Asparaginezuur 40%
Phenylalanine 50%
Methanol 10%
Hiermee wordt de chemische stof, L-aspartyl-L-phenylalanine
methylester gevormd. Methanol of methylalcohol wordt omgezet in
formaline en mierenzuur. De stof formaline mag in geen enkel
voedingsmiddel voorkomen in verband met de zeer grote giftigheid.
Formaline wordt opgeslagen in het vetweefsel van waaruit het maar heel
langzaam door de stofwisseling kan worden verwijderd. Van hieruit kan
het zijn vernietigende werking op onze gezondheid uitoefenen.
Mierenzuur wordt o.a. gebruikt in toiletreinigers en artikelen die een
groot antiseptisch vermogen moeten hebben. Niet iets om gezond bij te
blijven. Phenylalanine is een van de aminozuren van eiwit en wordt,
wanneer het niet vergezeld wordt door de andere aminozuren uit eiwit
bij regelmatig gebruik van aspartaam rechtstreeks in de hersenen
opgenomen.
Het veroorzaakt naast veel
klinische verschijnselen (zie bij symptomen), een sterke daling van
het serotonine gehalte in de hersenen. Hiervan kunnen psychische
klachten en ernstige depressies het gevolg zijn.
Wat is de samenstelling van Aspartaam
De kunstmatige zoetstof aspartaam wordt samen-gesteld uit de chemische
stoffen asparaginezuur, phenylalanine en methanol. Zodra het in het
lichaam is opgenomen, wordt methanol of methylalcohol, omgezet in
mierenzuur en formaline. Formaline is een dodelijk zenuwgif en
kankerverwekkend.
Oorspronkelijk wordt formaline gebruikt bij het
conserveren van dieren en lichamen van mensen, maar ook voor het
onschadelijk maken van insecten e.d. Een groot probleem bij formaline
uit aspartaam is dat dit gif wordt opgeslagen in onze organen en vetweefsel en dat het nauwelijks wordt afgebroken.
Phenylalanine is één van de essentiĆ«le aminozuren van eiwit en zodra het op zichzelf staand wordt toegepast, werkt het ook als zenuwgif. Bij mensen met de stofwisselingsziekte PKU (phenylketonurie) kan de stof phenylalanine leiden tot geestelijke stoornissen.
Wat zijn de gevaren van Aspartaam?
Phenylalanine is een aminozuur dat normaal voorkomt in de hersenen. Het is gebleken dat opname van aspartaam, samen met koolhydraten kan leiden tot een overschot van phenylalanine in de hersenen. Dit is niet slechts theorie, veel mensen die gedurende langere tijd grote hoeveelheden aspartaam hebben gebruikt, bleken extreme hoeveelheden phenylalanine in het bloed te hebben. Een buitensporige hoeveelheid phenyl-alanine in de hersenen vermindert de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Hierdoor onstaan emotionele stoornissen zoals depressies en agressief gedrag. Het bleek dat bij proefpersonen, die langdurig aspartaam gebruikten, de phenylalanine hoeveelheid in het bloed beduidend was verhoogd. Zelfs eenmalig aspartaam gebruik verhoogde het phenylalanine peil van het bloed. Een hoog gehalte phenylalanine in het bloed kan zich concentreren in bepaalde delen van de hersenen en is bijzonder gevaarlijk voor zuigelingen en de foetus. De stofwisseling van knaagdieren kan phenylalanine veel beter verwerken dan dat zoiets bij mensen gebeurt. Proeven met aspartaam bij knaagdieren blijken dus van geen enkel nut om het gevaar voor mensen van phenylalanine te constateren.