Vraag aan Catering Maastricht en het antwoord
Lay-Out: Ed Gunneweg
Van: Fam. Ronde [....@kpnplanet.nl]
Verzonden: vrijdag 4 januari 2008 16:43
Aan: pascal.keulers@cateringmaastricht.nl
Onderwerp: Maaltijdservice senioren
Geachte heer/mevrouw,
Gezondheid gaat voor alles, daar zal u het ook mee eens zijn toch?
Jullie verzorgen maaltijden voor bijvoorbeeld ouderen. Het belang van gezonde maaltijden voor deze groep en eigenlijk voor iedereen is groot.
Onder gezond versta ik: Zonder kunstmatige toevoegingen zoals smaakversterkers. Dit zit in bijna alle sausen, soepen, bouillon en jus. In veel kant-en klaarprodukten, in vlees- en vleeswaren.
De toevoegingen zijn dus wel toegestaan, bepaald gezond zijn ze niet! De voedingsindustrie heeft veel voordeel van de stoffen en daarom worden ze ook toegestaan. Ook het voedingscentrum heeft er betrokkenheid bij en noemt niets over mogelijke schadelijkheid.
Toch is het ook goed om naar andere onderzoeken en ervaringen te kijken.
Er komen steeds meer mensen die zelf ontdekken dat veel toevoegingen schadelijk zijn. Hun klachten zijn te lezen op allergieplein.nl.
Ook zijn er onafhankelijke onderzoeken die het tegendeel van ‘kan geen kwaad’ bewijzen. Dus wat te denken van kinderen in de groei en ouderen en zieken die geen extra belasting voor het lichaam kunnen gebruiken? Niet extra belasten is mijn idee. Geen risico's nemen!
Francaise Corinne Gouget bestudeert al meer dan 14 jaar de giftigheid van de voedseladditieven en E-nummers. Ze heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en bestudeerd. Ze heeft er een boekje van gemaakt en Will Jansen heeft het vertaald in het nederlands: ‘Wat zit er in uw eten’, ISBN 97.89.0777.88.288. Interessant boekje om aan te schaffen! Het wordt zo veel verkocht dat binnen zeer korte tijd begonnen is met de 3e druk.
Additieven die in het rood staan moeten echt vermeden worden want driekwart van de internationale wetenschappelijke analyses die vergeleken zijn zeggen dat ze giftig zijn. Smaakversterkers vallen in deze categorie!
Over additieven die in het oranje staan zijn tegenstrijdige wetenschappelijke analyses. Bij twijfel kun je dus kiezen om het niet te nemen.
Van additieven die in het groen staan mag aangenomen worden dat ze onschuldig zijn.
Op de site www.smaakversterkers.com staan uitleg en onderzoeken wat smaakversterkers doen.
Goed nieuws:
Unox haalt zoveel mogelijk de kunstmatige toevoegingen uit hun produkten.
Red Band heeft Truly Juicy snoep met natuurlijke kleurstoffen en ook met minder geraffineerde suikers.
Ola gebruikt natuurlijke kleurstoffen.
Katja gebruikt geen kunstmatige kleurstoffen.
In Danoontje zit geen suiker meer.
Roosvicee heeft een heerlijke drank 50/50 zonder suiker en zonder zoetstoffen. Niet te zoet en niet te zuur dus ook ideaal voor kinderen.
Coca cola wil de aspartaam vervangen door een natuurlijke zoetstof
Knorr komt met bouillon op de markt zonder smaakversterkers/MSG
Het St. Lucasziekenhuis weert sinds een tijdje alle toevoegingen in de maaltijden voor hun patiënten.
Er komen steeds meer biologische produkten in supermarkten.
Het begin is er!
Wie volgt? Catering Maastricht misschien?
Ik hoop dat u iets gaat doen met deze informatie en ook de info in de bijlage wilt lezen.
De vraag naar produkten met zo weinig mogelijk kunstmatige toevoegingen zal steeds groter worden!
Ik heb geen betrokkenheid bij de bronnen, maar ik kan er goede en eerlijke informatie vinden. En ik gun iedereen goede informatie in het belang van de gezondheid!
Wie weet maken jullie al maaltijden zonder de genoemde toevoegingen. Dan wil ik jullie bij deze een compliment geven, ga zo door!
Is dat niet het geval, dan hoop ik dat u het goede voorbeeld gaat volgen van eerder genoemde voorlopers! In het belang van de gezondheid uw klanten!
Vriendelijke groet en veel gezondheid gewenst,
Marieke Koopman
Reactie van Catering Maastricht
----- Original Message -----From: Pascal Keulers <mailto:pascal.keulers@planet.nl>
To: 'Fam. Ronde' <mailto:l.h.ronde@kpnplanet.nl>
Sent: Saturday, January 05, 2008 2:36 PM
Subject: RE: Maaltijdservice senioren
Goedemiddag mevr. Koopman,
Allereerst dank U wel voor de duidelijke informatie.
Een en ander is bij ons bekend.
Binnen ons bedrijf zouden we heel graag op een natuurlijke manier te werk gaan.
Alles heeft te maken met de keuze zie je als individu maakt.
Persoonlijk ga ik zoveel mogelijk,in de privé situatie, voor biologisch en / of natuurlijke produkten.
Je weet dan dat je in het algemeen meer geld kwijt bent, maar zoals gezegd kies je voor je eigen lijf en gezondheid.
Zakelijk ligt dit toch vaker wat moeilijker.
Je hebt de doelgroep klanten die kiezen voor hoeveelheid, “smaak” tegen een goede prijs.
Daarnaast groeit langzaam, maar gestaag de groep mensen die heel bewust met hun voeding bezig zijn en bij gelegenheden catering bestellen waarbij men inderdaad gaat voor natuurlijk, biologisch.
Wij hinken als bedrijf eigenlijk op 2 poten.
Je zou graag alle mensen met eerlijke produkten met hun eerlijke smaak willen confronteren, opvoeden.
Helaas moeten we constateren dat dit niet door iedereen gewaardeerd wordt.
Op dit moment hebben we samen met een aantal andere bedrijven een meer natuurlijke weg ingeslagen en zien we binnen onze buffetten, maaltijden blijvende natuurlijke componenten, die ook door de klant gewaardeerd blijken.
Dus we zitten op een weg die we heel graag verder willen uitdiepen, maar er kan nog heel veel anders.
Uw informatie zal daar zeker een steentje aan bijdragen.
Om mijn verhaal kracht bij te zetten hoe het gesteld is:
Wij hebben tot voor kort dagelijks verse maaltijden geleverd bij een aantal groepen kinderen, waarbij we probeerden vers, natuurlijk, gezonde afwisseling in menu te bereiken.
Dit werd ons niet in dank afgenomen.
De kinderen lieten veel eten staan en de leiding koos uiteindelijk de makkelijke weg.
Diepvries maaltijden à € 2,25 per stuk, waarbij kinderen de keuze mogen maken.
Dus shoarma, hamburger, eenzijdigheid alom.
Heel jammer, maar we voelden ons met de rug tegen de muur.
Zowel prijstechnisch als in keuze konden we ons niet meten met deze fabrieksmaaltijden.
Maar we proberen onze eigen weg te zoeken en te vervolmaken.
Met vriendelijk groet,
Pascal Keulers.
Catering Maastricht.