Waarschuwing Phenylketonurie: Bevat L-Phenylalanine

* October 2008 *

Bezoek de website van Dr. Janet Hull
Lees het oorspronkelijke artikel
From Dr. Janet Starr Hull's Healthy Newsletter
http://www.janethull.com/newsletter/1008/
Vertaling: Ed Gunneweg

Heeft u dit wel eens opgemerkt op het etiket van uw product - WAARSCHUWING: Het aminozuur L-phenylalanine mag niet gebruikt worden door vrouwen in verwachting of door mensen die lijden aan angstaanvallen of diegenen met hoge bloeddruk of met reeds bestaande gepigmenteerde melanomen (vorm van kanker), of mensen met phenylketonurie (PKU).
Het aminozuur DL-phenylalanine dient met voorzichtigheid te worden gebruikt als u zwanger bent of diabeet, als u hoge bloeddruk mocht hebben of als u lijdt aan angstaanvallen.

Als u dat heeft gelezen, weet u dan echt wat dit betekent? Zet u het product terug in het schap, of haalt u simpel weg uw schouders op, zet deze hoeveelheid scheikunde tekst uit uw gedachten en besluit om het product alsnog te kopen?

Om eens te bekijken wat dit dreigende etiket op uw voeding betekent, laten we dan bij het begin beginnen. De gevaren van aspartaam vergiftiging zijn sinds 1970 een zeer goed bewaard geheim. Onderzoek en geschiedenis van aspartaam bewijzen overtuigend dat het een veroorzaker is van ziekte en giftige reacties in het menselijk lichaam. Aspartaam is een gevaarlijk chemisch voedingsadditief en gebruik gedurende de zwangerschap en door kinderen is een van de grootste moderne drama's van de menselijke geschiedenis. Maar als u phenylketonurie (PKU) heeft, dient u uitzonderlijk voorzichtig te zijn om aspartaam en zijn tweeling neotaam te vermijden, dus dient u op deze etiketten te letten.
(Voor meer informatie over de geschiedenis van aspartaam, lees het artikel hierover op de website. Lees ook het artikel over neotaam.

Aspartaam is 180 tot 200 maal zoeter dan suiker en bevat ongeveer 4 calorieën per gram. Het is samengesteld uit twee aminozuren, L-asparaginezuur en L-phenylalanine, die verbonden zijn door methanol. Aspartaam wordt gemakkelijk afgebroken en verliest zijn zoetheid wanneer het verhit wordt en de methanol komt vrij in je lichaam.

Neotaam is de krachtigste zoetstof heden ten dage op de markt en het is 7000 tot 13000 maal zo zoet als suiker. Neotaam is eigenlijk een gewijzigde vorm van aspartaam en het bevat dezelfde onderdelen die ook in aspartaam gevonden worden plus nog een aantal meer er aan toegevoegd zodat het zich kwalificeren voor een nieuw patent. De ingrediënten in neotaam zijn de aminozuren L-asparaginezuur en L-phenylalanine, plus twee organische groepen, de een bekend als methyl ester en de andere als neohexyl groep. (Het patent op aspartaam verliep begin 1990.) Samengevoegd vertegenwoordigen deze onderdelen 8000 theelepels suiker. Aspartaam met steroïden, denk je niet?

Een van de dodelijkste reacties op aspartaam komt voor bij hen met phenylketonurie (PKU); en dit is de reden waarom de waarschuwing op het etiket is gezet (of gezet zou moeten worden) of alles wat aspartaam bevat.

Wat is phenylketonurie (PKU)?

PKU is naar mijn mening niet voldoende bestudeerd, vooral het verband met aspartaam. Tot nu toe hebben wetenschappers vastgesteld dat het een genetisch aangeboren stofwisselingsfout is die gedurende de eerste dagen van het leven ontdekt kan worden met het juiste bloedonderzoek. (nieuwgeborenen worden gescreend door een hielprik voor een bloedmonster). De afwezigheid of het gebrek van bepaalde enzymen verantwoordelijk voor het verwerken van het essentiële aminozuur phenylalanine is het wezenlijke kenmerk voor PKU bij de mens. Bij een normale enzymatische activiteit, zet het lichaam phenylalanine om in het aminozuur tyrosine, dat wordt gebruikt door het lichaam. Wanneer echter het phenylalanine hydroxylase enzym ontbreekt, wordt phenylalanine abnormaal in het bloed opgehoopt en wordt giftig, op typische wijze dodelijk voor hersenweefsel.

Zonder behandeling ontwikkelen zuigelingen met PKU geestelijke achterstand. Diegenen met een onbehandelde PKU kunnen ook als de tijd verstrijkt neurologische symptomen ontwikkelen.

Om geestelijke achterstand en verergering in de toekomst te voorkomen, bestaat de behandeling voor PKU uit een zorgvuldig gecontroleerd en streng dieet dat al start in de eerste weken na de geboorte. De meeste specialisten stellen dat een streng dieet levenslang moet zijn en daar ben ik het volkomen mee eens.
Nog belangrijker is dat men zich onthoud van alle voeding, frisdrank, medicijnen, zelf van lipgloss zou de primaire bezorgdheid moeten zijn voor iedereen met PKU en voor diegenen die drager zijn van het gen. Een angstvallig onderhouden dieet kan zowel verdere geestelijke achteruitgang als progressieve neurologische-, gedrag- en dermatologische problemen voorkomen. Men is het er over het algemeen mee eens dat het behouden van de bloed phenylalanine niveau in het bereik van 6mg/dl veilig is, in het bijzonder gedurende de zuigelingen tijd en vroege jeugd. Regelmatig bloed onderzoek wordt speciaal gedaan om dit bereik in de gaten te houden.

Maar de einduitkomst - onthouding van aspartaam, dat al meer dan 20 jaar de voeding- en medicijnen voorraad verzadigt, en nu neotaam, dat niet op het etiket van voeding, frisdrank of medicijnen hoeft te worden vermeld, is de grootste bedreiging voor mensen met PKU of die zich er bij betrokken zijn. Onderzoek dat zich bezighoud met deze geërfde recessieve eigenschap is in Amerika niet bijgehouden. Er is te weinig gedaan betreffende PKU

Ja, het wordt aangenomen dat het een geërfde, autosomaal recessieve eigenschap is. Met andere woorden, beide ouders moeten drager van het gen zijn om het risico te lopen dat hun kunt PKU heeft. Wanneer beide dragers een kind krijgen, is er een kans van één of vier of 25% kans gedurende iedere zwangerschap dat de baby PKU zal hebben. Er wordt geschat dat PKU voorkomt in één op de 15000 nieuwgeborenen in de Verenigde Staten. In andere delen van de wereld varieert dit aantal.

Dit is geen eerste bezorgdheid, maar dat zou het wel moeten zijn, vooral nu neotaam op de markt is - verborgen, zonder waarschuwing!.

Naast PKU, hebben wetenschappers bewezen dat aspartaam de hersen functie verandert en gedragsverandering opwekken bij alle volwassenen. Veel mensen hebben de volgende bijverschijnselen door aspartaam gemeld (Uit een lijst met klachten over aspartaam  uit 1992 van de FDA)

 • Fibromyalgie syndroom en fibromyalgie symptomen
 • Symptomen van Multiple sclerose
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Menstruatie problemen
 • Aankomen in gewicht

Volgens de onderzoek wetenschapper Russell Blaylock, M.D., heeft een actueel rapport van wetenschappelijke onderzoeken een verband aangetoond tussen aspartaam en multiple sclerose (MS). Volgens Blaylock werd er in 1996 aangetoond dat de letsels in de myeline schacht van axons in het geval van multiple sclerose betrekking hadden op bepaalde receptoren van primaire hersencellen, de oligodendroglia. Recente studies hebben nu bevestigd wat vermoed werd -- het verlies van myeline schacht op de zenuwvezels, karakteristiek voor MS door de dood van deze oligodendroglia cellen op de plaats van het letsel (genaamd plaques). Verder tonen deze studies aan dat de dood van deze belangrijke cellen het resultaat is van te grote blootstelling aan excitotoxinen op de plaats van het letsel. Aspartaam is een excitotoxine, een chemische stof die de hersenen binnenkomt en de hersencellen zodanig activeert tot dat ze "opbrand" zijn. De hersencellen sterven dan af. Er is een stijging van het aantal gevallen van geheugen verlies en de ziekte van Alzheimer; toeval denkt u?

De blauwdruk van aspartaam (en nu ook van neotaam) is dodelijk. Het ontwerp van aspartaam lijkt simpel, maar wat een gecompliceerde structuur is aspartaam in werkelijkheid. Twee geísoleerde aminozuren, asparaginezuur en phenylalanine, zijn samengesmolten door een derde component, methanol. Methanol verbind de twee aminozuren, maar wanneer het vrijkomt bij niet meer dan 30 graden Celsius, wordt methanol een giftige vrije radicaal, die afbreek in formaline (hoofdbestanddeel van balsem vloeistof) en mierenzuur. Het is aangetoond dat methanol een gevaarlijke zenuwgif is, een beken kankerverwekkende stof die schade aan het netvlies van het oog veroorzaakt. Het verhindert de celdeling en veroorzaakt geboorte defecten.

Asparaginezuur vormt veertig procent van de samenstelling van aspartaam. Asparaginezuur is een neuroexcitor, dat betekent dat het het centrale zenuwstelsel negatief beïnvloed. Onder buitensporige condities, kan asparaginezuur endocrine (hormonale) aandoeningen en visus problemen veroorzaken. Hyperactiviteit wordt door asparaginezuur geprikkeld, dus wordt aspartaam niet aangeraden bij ADD/ADHD en moet tijdens de zwangerschap worden vermeden.

Bijwerkingen van asparaginezuur zijn:

 • Hoofdpijn/migraine
 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Vermoeidheid
 • Slaap stoornissen
 • Visus problemen
 • Angst aanvallen
 • Depressie
 • Asthma/benauwdheid

Het tweede geïsoleerde aminozuur in de chemische blauwdruk van aspartaam is phenylalanine, vijftig procent van aspartaam. Te veel phenylalanine in het dieet veroorzaakt:

 • Epileptische aanvallen
 • Verhoogd bloedplasma
 • Negatieve effecten gedurende de zwangerschap die kunnen resulteren in geestelijke handicaps
 • Verhoogd PMS symptomen door de blokkade van serotonine
 • Slapeloosheid
 • Ernstige stemming wisselingen

Maar wanhoop niet - er zijn genoeg veilige alternatieven om het leven "aangenaam" te houden. Denk er om dat niets zonder gevolg is natuurlijk is altijd een betere keus. Alle onderstaande alternatieven dienen met mate gebruikt te worden, daar de meeste invloed kunnen hebben op het bloedsuiker gehalte. Het is het beste om alle soorten zoetstof, zelfs de natuurlijke, met mate te gebruiken. Zo geniet u van de natuurlijke smaken van uw voeding en weersta de neiging om extra zoetigheid toe te voegen.

Natuurlijke keuze in zoetstoffen:

 1. Honing (ongepasteuriseerde honing is het beste)
 2. Maple Syroop en Suiker
 3. Melasse
 4. Stevia
 5. Rietsuiker

Wanneer je deze alternatieve natuurlijke zoetstoffen aanschaft, wees er dan zeker van dat de zoetstof in de oorspronkelijke vorm is en niet de vermengde gefabriceerde soorten koopt, vol met kunstmatige vul- en kleurstoffen. Lees de etiketten.

* Copyright © 2008 Dr. Janet Starr Hull. All rights reserved *

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!