Overgewicht kinderen groots aangepakt

* Bronnen: Telegraaf, NIGZ, ANP
Gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2005 *

Vertaling: Ed Gunneweg

Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Voedingscentrum binden gezamenlijk de strijd aan tegen het toenemende overgewicht bij kinderen.


Lopen en fietsen

Vetzucht onder de jeugd is een groot probleem. Er moet worden voorkomen dat overgewicht verder toeneemt. Daarom zijn er door een aantal maatschappelijke organisaties een paar concrete plannen uit de doeken gedaan tijdens het Nationaal Obesitas Debat in Amsterdam. De organisaties vinden onder meer dat ouders moeten worden ontmoedigd om hun kinderen met de auto naar school te brengen. Zeker als het gaat om korte afstanden. De gemeenten zouden een steentje kunnen bijdragen door veilige loop- en fietsroutes uit te stippelen waarop kinderen, met of zonder begeleiding, naar school kunnen komen. Scholen zouden daarnaast ook meer tijd moeten inruimen voor sport.

Ontbijt

Ook moet er een boete worden opgelegd als een kind zonder gezond ontbijt naar school wordt gestuurd. Het ontbijt is belangrijk voor kinderen, zo stelt het Voedingscentrum. Tussen de maaltijd van de vorige avond en het ontbijt ligt een periode van twaalf tot veertien uur. ’s Ochtends is het avondeten verteerd, waardoor het lichaam nieuwe energie en voedingsstoffen nodig heeft. Het kind zal dan ook minder snel grijpen naar slechte tussendoortjes, om de lunchtijd te overbruggen.

Volksziekte nummer één

In Nederland zijn er al soortgelijke initiatieven, maar volgens drs. J.A.J. Krosse, directeur van het NIGZ ontbreken de regie en de onderzoeken naar de effecten. “Er is een landelijk plan nodig.” Gemeenten zouden volgens hem afspraken moeten maken met het onderwijs. Krosse vindt dat de gevaren van vetzucht nog steeds onvoldoende onderkend worden. Hij vreest dat vetzucht anders kanker en hart- en vaatziekten als volksziekte nummer 1 zal overtreffen. In Nederland heeft 46 procent van de bevolking last van overgewicht. Tussen de 5 en 10 procent van kinderen in bepaalde wijken van grote steden komt zonder ontbijt op school.

Onderzoek

“Wij moeten alles doen om het tij te keren”, zegt Krosse tegen De Telegraaf. “Daarom richten wij ons op jong Nederland, dat wil zeggen op de leeftijdsgroep van 'min negen maanden tot en met 18 jaar'. Daar valt winst te behalen; ouderen zitten in een stramien dat moeilijker valt te beïnvloeden. Daarom kiezen wij ook voor maatregelen op scholen, zoals de ontmoediging van het vervoer per auto. Dat zal ook de omgeving van scholen - met al die rondrijdende ouders - veiliger maken. Met de luxe van de auto begint veel ellende.” Krosse geeft ook aan dat 10 tot 15 procent van de kinderen zonder eten op school komt.

De Europese Commissie maakte vrijdag bekend een groot onderzoek naar de gezondheidseffecten van inspanning te financieren. Veel beweging kan de negatieve gevolgen van vetzucht voorkomen. De Universiteit Maastricht is de Nederlandse deelnemer in het Europese onderzoek en ontvangt 400.000 euro.

Commentaar van de webmaster

Ik twijfel geen moment aan de goede bedoelingen van Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Voedingscentrum gezamenlijk de strijd aan te binden tegen het toenemende overgewicht bij kinderen. Er is in de jaren die achter ons liggen heel veel veranderd in onze voedingsgewoonten.

Als ik de tijdens het Nationaal Obesitas Debat bedachte plannen van al deze door regering gesponsorde instellingen lees, bekruipt me een gevoel van onmacht.
Meer sport is altijd goed en natuurlijk is het niet goed dat 10 - 15% van onze kinderen zonder eten op school komt. Drs. J.A.J. Krosse, vindt dat de gevaren van vetzucht nog steeds onvoldoende onderkend worden. Ook dat kan ik met hem eens zijn.
Er wordt echter stilletjes voorbij gegaan aan de echte oorzaak van het overgewicht bij kinderen, de enorme hoeveelheid smaakversterkers (E-621) die kinden binnen krijgen. Muizen en ratten worden in laboratoria bewust dik gemaakt door MSG (E-621) na de geboorte toe te dienen.

Nee, men legt liever een boete op. Zegt dat de regie en de onderzoeken naar de effecten ontbreken. Onderzoek ontbreekt inderdaad, niet naar de effecten maar naar de echte oorzaak.
Als 46% van de bevolking last heeft van overgewicht is er natuurlijk iets structureel heel verkeerd. Maar dat niemand op het idee komt om eens een onderzoek naar smaakversterkers te doen is op z'n zachtst gezegd merkwaardig. Kan de invloed van de voedingsfabrikanten zo groot zijn dat het onderzoek naar de effecten van MSG onmogelijk maakt? Die invloed is in ieder geval wel merkbaar Bij de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) waar de infiltratie van de voedingsfabrikanten een feit is.

Zie ook de artikelen

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!