Neotaam
- Precies aspartaam maar dan zonder de verplichte waarschuwing -

Bezoek de website van Dr. Janet Hull
Lees het oorspronkelijke artikel

From Dr. Janet Starr Hull's Healthy Newsletter
http://www.janethull.com/newsletter/1008/

* October 2008 *

Vertaling: Ed Gunneweg

Onderstaande email bracht me er toe dit artikel te schrijven. Neotaam is de nieuwe aspartaam - een manier voor de fabrikant om hun verlopen patenten te vernieuwen. Tevens een manier om aspartaam toegevoegd te krijgen zonder de waarschuwing: "Waarschuwing voor PKU: Bevat phenylalanine" een etiket dat gebruikers in één oogopslag duidelijk maakt dat het artikel dat ze kopen aspartaam bevat.

Tekst van de afzender:

Ik gebruik al meer dan 30 jaar het epilepsie medicijn Dilantin® Pfizer heeft kortgeleden de samenstelling veranderd. Ik heb reden om te geloven dat er aspartaam in zit. Zou ik een haaranalyse kunnen laten doen om te controleren of er zich aspartaam in mijn lichaam bevindt. Ik gebruik gewoonlijk niets met aspartaam. Ik heb me afschuwelijk gevoeld.
 

Het antwoord van Dr. Hull:

De haaranalyse kan je op meerdere manieren helpen, maar ik zou nu stoppen met alle chemische stoffen in je voeding en alle chemische zoetstoffen (opletten voor de verborgen zoetstoffen in producten die niet het etiket suikervrij hebben), en wellicht heb je over enige tijd het medicijn niet meer nodig. Ga dan maar je apotheker en vraag om de complete lijst met ingrediënten van de nieuwe samenstelling van je nieuwe medicijn. Hij moet je dat geven en dan kan je hem vertellen dat je allergisch bent voor aspartaam. (Er bestaat niet zoiets als aspartaam allergie, maar het is één van de beste manieren om er voor te zorgen dat de medische stand zonder discussie luistert!) en vertel hem dat je denkt dat er aspartaam zit in het medicijn. Kijk of hij antwoorden voor je hebt en vraag dan of hij een alternatief medicijn voor je hebt.

Als er inderdaad aspartaam in dit nieuwe medicijn zit, zou het op het etiket moeten staan met een waarschuwing. Als dat niet het geval is, is dat tegen de wet. Er zou neotaam in kunnen zitten, dat de nieuwe aspartaam is en voor deze vorm van aspartaam is geen vermelding nodig!

Begin hiermee en laat me weten hoe het gegaan is.

Wat is Neotaam? Waar komt het vandaan? In welke producten komt het voor?

Neotaam is in Nederland nog niet goed gekeurd. - ----- Maar vóór we het weten zit het ook in onze voeding!

Neotaam is weer een chemische zoetstof en chemische zoetstoffen zijn precies dat - Chemische stoffen. Het zijn door de mens gemaakt niet- voedzame, chemisch versterkte suiker vervangers en absoluut geen natuurlijke vorm van voedsel.
Tegenwoordig bestaat de lijst van onveilige chemische zoetstoffen uit:

 • ACESULFAAM-K
 • ALITAAM
 • ASPARTAAM
 • CYCLAMAAT
 • NEOTAAM
 • SUCRALOSE

Op een relatieve schaal van zoetheid van suiker (sucrose) = 1,
is neotaam 13000 keer zo zoet als suiker. Wauw

Scheikundige verbindingZoetheidsgraad
Acesulfaam K200 X sucrose
Alitaam2000 X sucrose
Aspartaam180 X sucrose
Cyclamaat30 X sucrose
Neotaam13000 X sucrose
Saccharin300 X sucrose
Sucralose600 X sucrose

Bijna 7000 tot 13000 keer zoeter dan suiker, is neotaam op dit moment de meest krachtige zoetstof op de markt. Notaam ging over in andere handen van de oorspronkelijke patenthouder het chemisch bedrijf Monsanto naar de firma NutraSweet, naar de vennootschap J.W. Childs en op dit moment Pharmacia. Neotaam is alleen maar een gewijzigde vorm van aspartaam. Het bevat precies dezelfde bestanddelen die ook in aspartaam worden gevonden en ook nog het aminozuur L-asparaginezuur en L-phenylalanine, plus twee organische groepen, de een staat bekend als een methyl ester groep en de andere als een neohexyl groep. Samengevoegd zijn deze onderdelen net zo zoet als 8000 schepjes suiker.

Net zoals aspartaam, is neotaam een zeer krachtige en twijfelachtige scheikundige verbinding, maar het hoeft niet de PKU waarschuwing te voeren, zoals bij aspartaam bij wet is verplicht. Het kan dus zonder waarschuwing aan allerlei producten worden toegevoegd. Dit is een ernstig probleem voor mensen met PKU, die drager zijn van het PKU gen en waarbij PKU niet tot uiting komt.

In 1997 kreeg de FDA het verzoek om neotaam goed te keuren als zoetstof en op 9 juli 2002 werd neotaam door de FDA goedgekeurd om commercieel op de markt gebracht te worden als een normaal te gebruiken zoetstof en smaakversterker in voedsel en drank. Op dit moment bestaan er nog geen producten in de VS, maar in oktober 2002 werd neotaam goedgekeurd voor gebruik in:

 • Kauwgum
 • Koolzuurhoudende frisdrank
 • Gekoelde en niet gekoelde kant en klaar drankjes
 • Bevroren toetjes
 • Pudding en vulligingen
 • Yogurt-achtige producten
 • Gebak
 • Snoep

Een aantal frisdranken is kortgeleden in Australie en Nieuw Zeeland geïntroduceerd waarbij neotaam voor het eerst in augustus 2001 werd goedgekeurd. Het is eveneens goedgekeurd in China, Polen, Tsjechië, Roemenië, Ecuador, Peru, Trinidad en Tobago, Mexico en Costa Rica.

Neotaam is alweer een chemische cocktail. Net zoals aspartaam, is neotaam ook een smaakversterker. Glenn Corliss, senior voedingswetenschapper bij de firma NutraSweet zegt: "Onderzoek heeft uitgewezen dat neotaam smaken wijzigt op niet zoet niveau en dat het zeer goed de smaak van soja kan verbeteren.
Het werkt eveneens zeer goed samen in combinatie met andere zoetstoffen.
Er is een aantal toepassingen voor neotaam in vloeistoffen, kauwgum, waar het de zoetheid verlengt en de smaak verhoogt".

IN SOJA!!??  (WAARSCHUWINGSKREET VOOR GEVAAR)

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!