De potentiële gevaren van aspartaam opname
door het slijmvlies in de mond

* 28 juni 2004 *


Door: H. J. Roberts, M.D., F.A.C.P., F.C.C.P.
E-Mail: HJrobertsmd@aol.com
(c)2004 H. J. Roberts, M.D
Vertaling: Ed Gunneweg

De aspartaamziekte komt steeds vaker voor in de medische praktijk. (1-4) Meer dan tweederde van de bevolking gebruikt de chemische stof aspartaam, meestal als Light frisdrank en suikervrije producten. Ik heb tot in bijzonderheden de ernstige neurologische, psychiatrische, stofwisseling, endocrien allergische- en verslavende effecten van deze ramp uiteengezet. (1-5)

Het uitgebreide gebruik van populaire producten met aspartaam dat door de mond en onder de tong wordt opgenomen zou een bron van bezorgdheid moeten zijn. Deze producten zijn o.a. kauwgom, mondspoelingen, geneesmiddelen en vitaminen in kauwtabletten en de verfrissende strips voor onder de tong. Suikervrije pepermuntjes worden aanbevolen voor mensen die een laag koolhydraat dieet volgen en daardoor een slechte adem hebben.

De snelle en voorspelbare herhaling van symptomen (zoals hoofdpijn, duizeligheid, epileptische aanvallen, verwarring, uiterlijke kenmerken en gewrichtspijn) bij het eerste- of herhaald gebruik van aspartaam heeft grote indruk gemaakt.

Deze onderwerpen zijn belangrijk

 • kauwgom met aspartaam blijkt vijf keer langer bruikbaar dan gewone kauwgom.

 • De directe opname van dit zenuwgif door het slijmvlies van de mond en onder de tong, waardoor het direct naar de hersenen wordt vervoerd, wordt medisch erkend. (zie onder)

 • Deze producten kunnen iemand hevig doen verlangen naar snoep als gevolg van de verhoogde insuline afscheiding.

 • De mogelijkheid van verslaving, die grotendeels veroorzaakt wordt door de methylalcohol in aspartaam, is veelbetekenend. Aantekeningen van patiënten laten ernstige onthoudingsverschijnselen zien na plotseling stoppen.

 • De reactie van een vooraf gezonde vrouw verduidelijkt dat onderwerp. "Ik kreeg een epileptisch insult terwijl ik naar een film keek onmiddellijk na het gebruik van een Listerine strip. Mijn vriend gaf mij de strip en dat is het laatste wat ik mij herinner. Blijkbaar verstijfde ik, mijn ogen rolden omhoog in mijn hoofd, ik beet op mijn tong en kwijlde. Ik kwam 1/2 uur later weer bij kennis toen ik uit de ambulance werd gehaald. Een CAT-scan, MRI, bloedonderzoek en andere testen waren allemaal niet doorslaggevend."

Mensen met een hoog risico voor reacties op aspartaam moeten tegen het gebruik van dit soort producten gewaarschuwd worden. Hieronder vallen: zwangere vrouwen, kinderen en patiënten met epileptische aanvallen, migraine, diabetes, hypoglycemie en problemen met de lijn.

Referenties:

 1.  Roberts HJ Reactions attributed to aspartame containing products: 551 cases. J appl Nutr
   l988; 40:86-94.
 2.  Robert HJ. Aspartame (NutraSweet): Is It Safe? Philadelphia, The Charles Press, l989.
 3.  Roberts HJ, Sweet'ner Dearest: Bittersweet Vignettes About Aspartame (NutraSweet) West
   Palm Beach, Sunshine Sentinel Press, l992.
 4.  Robert HJ, Aspartame Disease: An Ignored Epidemic, West Palm Beach, Sunshine Sentinel
   Press, 2001.
 5.  Roberts HJ. Aspartame (NutraSweet) addiction. Townsend Letter for Doctors 2000: 198
   (January): 52-57.

H. J. Roberts, MD FACP
Palm Beach Institute For Medical Research
P. O. Box 17799
West Palm Beach, Florida 33416 USA

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!