Eerste ziekenhuis in Nederland weert toevoegingen

Alergie

* *

Ed Gunneweg

Het St. Lucas ziekenhuis in Winschoten gaat als eerste ziekenhuis in Nederland consequent conserveringsmiddelen, kleur- smaak- en geurstoffen in de voeding uitbannen. Zij zijn tot deze maatregel gekomen omdat gemerkt werd dat een toenemend aantal mensen lijdt aan voedselallergie en last hadden van hartkloppingen, jeuk, onverklaarbare koorts en een rode huid. Daarom werd besloten om zoveel mogelijk additieven uit voeding te weren.

De patiƫnten krijgen optimaal gezonde voeding, zonder toegevoegde geur- kleur- en smaakstoffen. Er wordt geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen en ook smaakversterkers zullen in het vervolg niet meer gebruikt worden.

Zorginstellingen

Een logische gevolgtrekking zou zijn dat deze verschijnselen dus bij patiƫnten in alle ruim honderd Nederlandse ziekenhuizen voorkomen. Want er is geen zorginstelling te vinden die geen gebruik maken van voedingsadditieven. Ik denk dan ook gelijk aan al de oudere mensen die verblijven in verzorgingshuizen en waar meestal volop smaakversterkers en andere additieven worden gebruikt. Enkele jaren geleden gingen er in deze instellingen stemmen op om smaakversterkers te gebruiken omdat de "bejaarden" dan meer en beter zouden eten. Het "gaarkeuken eten" uit deze instellingen zou de bewoners dan lekkerder smaken. Dat eten ook lekker kan smaken zonder smaakversterkers dat kon men niet bedenken.

Nee dan in het St. Lucas, al het eten moet vrij worden van 'toevoegingen'. Men gaat kant en klare kruidenmengsels vervangen door verse kruiden. Op dit moment is dit het geval met de hoofdmaaltijd maar ook bij de broodmaaltijd zullen ze toevoegingen gaan mijden.

Initiatief

Dit initiatief verdient alle lof en het is dan ook te hopen dat het door alle zorginstellingen in Nederland zal worden opgevolgd. Want het is onbetwistbaar dat veel toevoegingen aan voeding en additieven bij veel mensen problemen met de gezondheid veroorzaken. Het is dan ook alleen maar te hopen dat de gezonde voeding uit het St. Lucas de standaard gaat worden in heel Nederland.

Voedingscentrum

Dat het Voedingscentrum het niet eens zal zijn met de zienswijze van het St. Lucas is goed te begrijpen. Het Voedingscentrum dat nog steeds zegt "Eerlijk te zijn over eten" wordt "vrijwillig" gesponsord door het bedrijfsleven. Dat zelfde bedrijfsleven heeft er zeker problemen mee als allerlei toevoegingen aan voeding worden geschrapt. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat het Voedingscentrum al jaren de mening verkondigd van dat zelfde bedrijfsleven.

Een aantal artikelen over het voedingscentrum

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!