Jong en dement, vreemd en onbekend?

Uit: Anders Beter Worden

* 28 februari 2005 *

Bewerking: Ed Gunneweg

Dementie komt niet alleen bij ouderen voor. In Nederland lijden naar schatting twaalfduizend mensen voor hun vijfenzestigste levensjaar aan een vorm van dementie.

De ziekte heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor het leven van de patiƫnt. Het hele gezin kampt met de gevolgen. Onder de titel `Jong en dement, vreemd en onbekend?` organiseert Alzheimer Nederland op vrijdag 17 juni de eerste, landelijke bijeenkomst voor mensen met een dementie op jonge leeftijd en hun familie. Op het congres komen ook de, vaak onderbelichte, problemen van partner en kinderen aan bod. De bezoekers kunnen zien wat er bij dementie verandert in de hersenen en welke rol erfelijkheid speelt.

Commentaar Webmaster:

Dementie legt bom onder de zorg

Nederland is volgens een aantal politieke partijen niet goed voorbereid op de forse stijging van het aantal mensen met dementie.

Er dreigt al snel een tekort van duizenden verpleeghuisbedden te ontstaan. Het aantal dementerenden stijgt enorm, terwijl de capaciteit in de verpleeghuizen achter blijft.

In 2020 zal het aantal mensen met dementie zijn gestegen van 200.000 naar 300.000, een toename met 50 procent. Daarvan hebben 25.000 tot 30.000 mensen binnen 15 jaar een verpleeghuisindicatie en dus behoefte aan een plek in een verpleeghuis.

Binnen vijf jaar is er al een dringende behoefte aan tenminste 10.000 extra verpleeghuisbedden.

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!