Vraagbaak-levensmiddelentechnologie

* Ik zal nog eens ingaan op de niet volledige informatie
op de website VRAAGBAAK LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE *


Commentaar: Ed Gunneweg

"Men zegt daar eigenlijk dat alleen de methylgroep omstreden is. Er wordt methanol uit gevormd."

Waarom wordt er niet gezegd dat methanol door de spijsvertering wordt omgezet in "Formaline"? Dat is voor veel mensen duidelijker en maakt ook duidelijk dat het gevaar groot is. Zorgwekkend is dat deze 10% methanol (methylalcohol) in de bloedsomloop komt. Volgens richtlijnen die ook in Nederland gelden mag men niet meer dan 7,8 milligram per dag van deze gevaarlijke stof binnenkrijgen. Een liter met aspartaam gezoete frisdrank bevat ongeveer 56 milligram methylalcohol, of acht maal de limiet.

"De rest van aspartaam gedraagt zich als een eiwit en is in principe onschuldig."

Welk principe wordt hier bedoeld? De twee eiwitten: Phenylalanine 50% en asparaginezuur 40% zijn eigenlijk twee essentiele aminozuren die normaal niet apart in de natuur voorkomen. Ze worden alleen gevonden in eiwithoudende levensmiddelen. Een van de afbraakprodukten is DKP (Diketopiperazine). Er zijn verschillende vormen van diketopiperazine (DKP), maar vanwege een vereenvoudiging van de terminologie zullen we het hebben over aspartyl-phenylalanine diketopiperazine of eenvoudigweg "DKP"). DKP is een kankerverwekkende stof. Degenen die het gebruik van de zoetstof ondersteunen zeggen dat de twee aminozuren phenylalanine en asparaginezuur die te zamen 90% van aspartaam vormen, een onschuldig en natuurlijk onderdeel uitmaken van ons dieet. Phenylalanine en asparaginezuur zijn aminozuren die normaal voorkomen in de voeding die we eten: ze kunnen echter alleen dan als natuurlijk en ongevaarlijk beschouwd worden bij gelijktijdig gebruik met andere aminozuren. Ze komen het centrale zenuwstelsel binnen in abnormaal hoge concentraties, waar ze als neurotransmitters werken en de zenuwcellen zodanig stimuleren dat ze het afsterven van de cellen veroorzaken. De giftige effecten van deze aminozuren, wanneer ze apart van andere aminozuren worden gebruikt, (dus zonder ons normale eten er omheen), kunnen hoofdpijn, geestelijke verwarring, evenwichtsproblemen en mogelijk ook epileptische insulten veroorzaken.

"Hoewel er geen directe bewijzen zijn dat aspartaam via methanol tot ziekte kan leiden, is het dus niet volledig veilig."

Hier wordt voorbij gegaan aan al het onafhankelijke wetenschappelijke onderzoek (onderzoekers die niet in dienst waren van de zoetstoffabrikant). Waarom mogen we eigenlijk maar 7,8 milligram per dag van deze gevaarlijke stof binnenkrijgen, als het niet zo gevaarlijk zou zijn?

"Overigens krijgen we via plantaardig materiaal (plantencelwanden) ook en meer methanol binnen, maar daar doet niemand moeilijk over".

Deze laatste zin is eigenlijk een minpuntje voor de Universiteit van Wageningen. Deze Universiteit moet toch weten dat mensen (plantencelwanden) niet (goed) kunnen verteren. Zodoende komt ook de methanol die zich daarin zou bevinden niet vrij in ons lichaam.

Commentaar Webmaster:

De informatie over de zoetstof aspartaam van de Universiteit van Wageningen is op zijn minst bedenkelijk te noemen.

Maar in ieder geval wordt de lezers door deze informatie op het verkeerde been gezet.

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!