Aspartaam en genetische manipulatie
Meest gebruikte zoetstof wordt gemaakt met behulp van genetisch gemodificeerde bacterien
Robin Harper
Door: Marie Woolf, Politiek correspondent.
Vertaling: Ed Gunneweg
De meest gebruikte zoetstof van de wereld, in frisdrank en snoep, wordt gemaakt door gebruik te maken van een geheim genetisch modificatie proces, waarvan sommige onderzoekers vinden dat er verder onderzoek nodig is i.v.m. giftige bijverschijnselen.
Het gebruik van genetisch modificatie om aspartaam te produceren is tot nu toe geheim gebleven omdat er geen gemodificeerd DNA is te vinden in het uiteindelijke produkt. Monsanto, de pionier op het gebied van GM-voeding, die aspartaam produceert, houdt vol dat het volkomen veilig is. Doch sommige wetenschappers vrezen dat er niet genoeg bekend is over het productieproces. Een van de drie elementen waaruit aspartaam wordt samengesteld, kan dmv genetische gemodificeerde bacteriën worden geproduceerd, en wetenschappers zeggen dat ze giftige bijverschijnselen niet kunnen uitsluiten.
De Independent on Sunday heeft ontdekt dat Monsanto vaak genetisch gemodificeerde bacteriën gebruikt om de zoetstof te produceren in de fabriek in Amerika. "We hebben twee soorten bacteriën - een is traditioneel gemodificeerd en een is genetisch gemodificeerd," zei een Monsanto bron. "Het heeft een gemodificeerd enzym. Het heeft een aminozuur verschillend."
Een woordvoerster van Monsanto beaamde dat aspartaam voor de Amerikaanse markt wordt gemaakt door gebruik te maken van genetische modificatie. Maar niet de zoetstof voor de Britse markt. Consumenten groepen zeggen echter dat het mogelijk is dat sommige produkten met weinig calorieën die genetisch gemodificeerde aspartaam bevatten in Engeland werden geimporteerd.
"In steeds grotere mate gebruiken chemische bedrijven genetische gemodificeerde bacteriën in hun fabricage proces zonder dat aan het publiek te vertellen," zie Dr. Erik Millstone van de Science Policy Research Unit bij de Universiteit van Sussex, en lid van de Nationale Voeding Alliantie.
Aspartaam wordt gemaakt door het combineren van phenylalanine, dat normaal wordt geproduceerd door bacteriën, met nog een aminozuur. Om er voor te zorgen dat de bacteriën meer phenylalanine produceren, heeft Monsanto ze genetisch gemodificeerd.
Of een dergelijk produkt giftig zal zijn, of niet is volkomen onbekend
totdat er empirsiche onderzoeken zijn gedaan om de giftigheid te testen".
zei Dr. John Fagan, voormalig genetisch expert, nu hoofd van Genetic ID,
het belangrijkste GM test centrum in de wereld. "Deze onderzoeken zijn
nog niet gedaan, of ze zijn nog niet openbaar gemaakt.
(www.scottishgreens.org.uk/who/harper.htm
"Robin Harper")
Lees ook het artikel in de Indeptendent over deze E-Colie bacterie.