Veel gestelde vragen over de zoetstof aspartaam

Veel Gestelde Vragen

Ed Gunneweg

1. Waarom is aspartaam ooit goedgekeurd in de EG?

Er bestaat een ongeschreven wet dat medicijnen die in Amerika zijn goedgekeurd ook in de EG op de markt mogen komen. Met voedingsadditieven ligt dit zelfs nog iets gemakkelijker. Er is dus vooraf nauwelijks of geen onderzoek verricht in EG-verband naar de zoetstof aspartaam.

2. Vruchtensap en tomatensap bevatten ook Methylalcohol!

Dit is het stokpaardje van de aspartaam fabrikanten. Inderdaad bevatten zowel tomatensap als vruchtensappen en zelfs ook alcohol grote hoeveelheden methylalcohol. Wat men er echter voor het gemak vergeet bij te vertellen is dat methylalcohol nooit alleen bestaat: er is altijd meer ethylalcohol bij aanwezig. Ethylalcohol voorkomt de schadelijke werking van methylalcohol in ons lichaam. Vrije methanol (zonder ethanol) komt alleen voor in aspartaam.

3.  Phenylalanine is toch een essentieel aminozuur?

Ook hier maakt de reclame dankbaar gebruik van het feit dat een eiwit toch geen gevaar kan opleveren voor je gezondheid. Het dagblad Trouw schreef zelfs kortgeleden in een persiflage over de berichtgeving omtrent aspartaam, dat het wolkje melk in de koffie evenveel phenylalanine bevat als een zoetje. Op zich is dat waar.... maar phenylalanine komt alleen maar voor als onderdeel van wat wij eiwit noemen. Het bevat plus minus 20 essentiele aminozuren. Mensen met de stofwisselings ziekte PKU moeten hun hele leven een eiwit beperkt dieet volgen en alles wat phenylalanine bevat is voor hen vergif.

4.  Wat is DKP?

DKP is een afbraakproduct van aspartaam. Het ontstaat in de darm onder inwerking van bepaalde enzymen waardoor de stof Diketopiperazine, een kanker-verwekkende stof zich kan ontwikkelen.

5. Wat is het gevaar van kauwgom met aspartaam?

Mensen met een bepaalde hartkwaal krijgen een tabletje onder de tong omdat dat zo ontzettend snel in de bloedsomloop wordt opgenomen. Wanneer we nu kauwgom met aspartaam gebruiken wordt aspartaam heel snel rechtstreeks in het bloed opgenomen, waardoor het ook razendsnel de hersenen kan bereiken. Normaal gesproken wordt aspartaam eerst nog door onze spijsvertering verwerkt. Nu kunnen de giftige stoffen rechtstreeks op de hersenen inwerken.

6. Helpt aspartaam bij gewichtsvermindering?

Helaas is "bijna zonder calorieen" niet zo goed om af te vallen. Aspartaam zorgt n.l. voor een daling van het serotonine gehalte in de hersenen, waardoor je veel meer trek krijgt in normale zoetigheid. Je smacht als het ware naar zoet. Daardoor val je vaak ook kilo's af wanneer je stopt met het gebruik van deze kunstmatige zoetstof.

7. Is aspartaam goed voor suikerpatienten?

Aspartaam verstoort de bloedsuikerspiegel van diabetespatienten. Daardoor is het heel moeilijk om de bloedsuikerspiegel op normale waarden te houden. De diabetespatiƫnt is dan ook bijna door de arts niet in te stellen op normale hoeveelheden insuline. Dit brengt uiteraard weer de nodige gevaren voor de patiƫnt met zich mee.

8. Aspartaam veroorzaakt bij mij en mijn vrienden geen problemen.

Fout! Reacties op aspartaam of de verschillende afbraakproducten van aspartaam blijken van persoon tot persoon aanzienlijk te verschillen. Ik heb meegemaakt dat verschillende personen jaren lang sigaretten rookten, of jaren lang een slecht dieet volgden (bv. veel vet, slecht eten enz.) of een zeer slechte levensstijl er op na hielden. Maar de negatieve effecten zullen deze mensen nog wel ervaren. Hetzelfde is waar voor aspartaam. Sommige mensen kregen snel ernstige reacties nadat zij met het gebruik begonnen. Voor veel anderen begonnen de ernstige reacties pas na enige jaren gebruik, steeds meer mensen ervaren serieuze gezondheidsproblemen pas na 5 tot 10 jaar gebruik.

9. Bestaat er een overeenkomst met roken?

Ik heb weleens gezegd dat men van één pakje sigaretten geen longkanker krijgt. Dat is het zelfde met het gebruik van aspartaam. Het heeft ook heel lang geduurd, voordat men heeft erkent dat roken slecht voor de gezondheid is. Wanneer de schade is aangericht door jaren en jaren gebruik van aspartaam, kan er weinig gedaan worden om de schade helemaal te herstellen. De schade ontstaat meestal langzaam en geruisloos (net zoals bij roken). Regelmatig gebruik van aspartaam bijvoorbeeld kan de scheikunde van de hersenen bij sommige mensen veranderen. Dit kan een factor zijn die ernstige chronische ziekten veroorzaakt of er in ieder geval toe bijdraagt.

10. Waarom doet u zoveel moeite om mensen te waarschuwen?

Naar mijn mening gebruikten mijnwerkers vroeger kanaries om de kwaliteit van de lucht te controleren voordat ze naar binnen gingen. Als de kanarie doodging, was dat een vroeg waarschuwingssignaal dat de kwaliteit van de lucht gevaarlijk was. Mensen die ernstige gezondheidsproblemen ervaren door aspartaam, na een relatief korte periode (bv. 5 tot 10 jaar gebruik, vergeleken met levenslang gebruik) zijn onze kanaries die ons waarschuwen dat er iets ernstig mis is. Aangezien aspartaam relatief korte tijd in belangrijke hoeveelheden gebruikt wordt (sinds 1987), adviseer ik voorzichtig, diegenen die dit 'zenuwgif' levenslang willen gebruiken om deze vroege waarschuwingssignalen voor henzelf af te wegen.

11. "Ik had een bepaalde ziekte al voordat ik aspartaam ging gebruiken".

Ziekten en vooral syndromen (het samengaan van meerdere verschijnselen) hebben vaak meerdere oorzaken of factoren die er toe bijdragen. Mensen met diabetes, kunnen lijden aan een oogbeschadiging door retinopatie. Ze kunnen ook lijden aan een oogbeschadiging door langdurig aspartaam gebruik of door een combinatie van twee of meer factoren. Dat iemand een bepaalde ziekte heeft wil dus niet zeggen dat de verschijnselen van die ziekte niet worden verergerd.

12. Is L-phenylalanine in "Neotame" hetzelfde als phenylalanine.

Ja, L-phenylalanine is hetzelfde als phenylalanine.

12. Is L-phenylalanine in "Neotaam" hetzelfde als de phenylalanine.

Aspartaat is in wezen hetzelfde als asparaginezuur. Als ik u was zou ik alles vermijden met een van de twee op het etiket. Het is zelfs byzonder gevaarlijk wanneer het gecombineerd wordt met glutaminaat (Glutaminezuur) of cysteine (L-cysteine).

14. Heeft aspartaam invloed op epilepsie?

Aspartaam kan bij mensen met epilepsie de mogelijkheid versterken tot het krijgen van een epileptisch insult. Omdat phenylalanine de prikkeling van de hersenen vergroot. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die al van één stukje kauwgom een epileptische insult kregen.

15. Is aspartaam slecht voor baby's en kleuters?

Aspartaam kan bij baby's en kleuters volgens Dr. Russel Blaylock ernstige hersenbeschadiging veroorzaken. De hersens van een kind zijn vier keer zo gevoelig voor deze stoffen als bij volwassenen. De EU heeft dat onderkent en overeenkomstig Richtlijn 89/398/EEG (5) mogen deze stoffen dan ook niet worden gebruikt in levensmiddelen die voor zuigelingen en peuters of kleuters zijn bestemd.

16. Ik hoorde dat het slecht is voor mijn ogen?

Het afbraakproduct formaline dat ontstaat uit de Methylalcohol van aspartaam kant een beschadiging veroorzaken van de oogzenuw. Vooral bij diabetes patienten wordt dit regelmatig ten onrechte gediagnostiseerd als "Retinopatie". Zodra iemand snel genoeg stopt met aspartaam zullen de verschijnselen nog zijn terug te draaien.

17. Mijn kind heeft diabetes, wat moet ik nu?

Om allerlei beschadigingen te voorkomen die kunnen ontstaan door het gebruik van aspartaam, is het echt noodzakelijk om direct te stoppen met het gebruik van aspartaam. Het gevolg van aspartaam gebruik is het niet onder controle kunnen houden van het bloedsuiker en kans op het krijgen van convulsies.

18. Ik doe aan de lijn en ik val niet af?

Er bestaat een soort mechanisme in de hersenen dat aangeeft wanneer er een hongergevoel ontstaat. Doordat aspartaam de serotonine in de hersenen doet afnemen ontstaat er een onbedwingbare neiging tot het gebruik van koolhydraten, vaak in de vorm van zoetigheid.

19. Graag zou ik willen weten wat de-60-dagen-test inhoud?

Wanneer u gewend bent om veel aspartaam te gebruiken en u denkt veel klachten te hebben door dit gebruik dan is het zaak om te stoppen met aspartaam. Wanneer u dat dan 60 dagen lang doet, kunt u zelf constateren welke klachten verminderen doordat u geen aspartaam meer gebruikt. Veel mensen geven aan dat hun klachten weer terugkeerden als ze opnieuw aspartaam gingen gebruiken.

20. Kan het zijn dat ik alergisch ben geworden na het gebruik van aspartaam?

Formaline staat erom bekend dat het niet goed is voor het immuunsysteem. Aspartaam bevat formaline, waardoor er een overgevoeligheid kan ontstaan voor heel veel stoffen.

21. Ik ben gestopt, maar ik voel me nog ziek?

Het onderzoek aan de Universiteit van Barcelona (het Trocho rapport) heeft aan het licht gebracht dat een afbraakproduct (formaline) van aspartaam wordt opgenomen in de organen. Doordat formaline cumulatief in de lever wordt opgeslagen duurt het enige tijd voordat deze stof door de lever is afgebroken. Gedurende de tijd dat u gestopt bent kunt u zich dus nog regelmatig ziek voelen. Dit zal echter voor het grootste gedeelte verdwijnen.

Heeft u nog meer vragen?
Stuur dan uw vraag over aspartaam aan de webmaster! zodat ze in deze FAQ lijst opgenomen worden kan.
U helpt daarmee anderen die misschien dezelfde vraag hebben.

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!