Resultaat "veiligheid" van aspartaam wordt 8 jr. vervroegd

* *

Bewerking: Ed Gunneweg

De Europese voedselautoriteit EFSA gaat het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam vervroegen.
De resultaten komen nu in 2012 en niet in 2020, zoals eerder gepland was.

De aanleiding voor het vervroegen van het onderzoek is de toegenomen media-aandacht voor de veiligheid van zoetstoffen.
Verschillende wetenschappelijke studies trekken de veiligheid van aspartaam in twijfel. Zo wijst een onderzoek op een mogelijk verband tussen aspartaam en vroeggeboorten, een ander suggereert dat gebruik van de suikervervanger een hoger risico op kanker met zich meebrengt.

De ESFA schoof beide onderzoeken enkele maanden geleden nog van tafel, maar is nu door de Europese Commissie gevraagd het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam versneld uit te voeren.

Vertaling van het oorspronkelijke EFSA perscommunique van 24 november 2011

EFSA publiceert originele studies van de industrie over aspartaam

perscommunique
24 november 2011

De Europese Autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) heeft toegang verleend tot meer dan 600 gegevensbestanden voor om te gebruiken bij de volledige herevaluatie van de kunstmatige zoetstof aspartaam, die is gepland voor voltooiing in september 2012. Door haar streven naar openheid en transparantie, heeft de EFSA de volledige lijst van onderzoeken gepucliceerd die ter beschikking zijn gesteld aan de EFSA. De Autoriteit heeft ook niet eerder gepubliceerde wetenschappelijke gegevens voor het publiek toegankelijk gemaakt , inclusief de 112 originele onderzoeken over aspartaam die zijn voorgelegd met het verzoek om in de vroege jaren 1980 toelating van aspartaam in Europa te ondersteunen.

Na een openbare oproep tot wetenschappelijke gegevens over aspartaam, dat werd afgesloten op 30 september 2011, kreeg de EFSA toegang tot een groot aantal van zowel de gepubliceerde en ongepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken en gegevens. EFSA is momenteel bezig met de verwerking van de voorstellen tot afweging in haar risico-evaluatie van aspartaam, zoals gebruikelijk bij voedingsmiddelen, dranken kunstmatige zoetstof.

In aanvulling op de openbaar gemaakte informatie en ruwe gegevens die vandaag beschikbaar zijn op de website van de EFSA, zullen naar verwachting verdere niet-gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken en gegevens beschikbaar worden gesteld om te downloaden nadat de Autoriteit deze volledig heeft ontvangen en de bevestiging van hun niet- vertrouwelijkheid.

Tot op heden heeft de EFSA geen volledige herevaluatie uitgevoerd van de veiligheid van aspartaam. , De Autoriteit heeft echter door de jaren heen een omvangrijke hoeveelheid werk verricht over aspartaam en heeft regelmatig nieuwe onderzoeken over de stof beoordeeld. In mei 2011, heeft EFSA ingestemd met een verzoek van de Europese Commissie om de datum van 2020 te vervroegen tot september 2012, de uiterste datum voor de geplande volledige herevaluatie van deze kunstmatige zoetstof. Na de voltooiing in 2012, zal de EFSA de risico-evaluatie van aspartaam op de meest uitgebreide en up-to-date manier beschikbaar stellen.

Door het erkennen van de belangstelling voor dit werk, zal de EFSA het publiek van de vooruitgang die is geboekt op belangrijke tijdstippen in het risicobeoordelingsproces op de hoogte houden.

Resultaten van de vereiste wetenschappelijke gegevens over aspartaam - de lijsten van gepubliceerde en ongepubliceerde onderzoeken en gegevens bestanden zullen voor download beschikbaar zijn zal EFSA een volledige risicobeoordeling van aspartaam uitvoeren.

Achtergrond
Aspartaam is een low-calorie, intense zoetstof. Het wordt over de hele wereld gebruikt in een aantal levensmiddelen zoals dranken, desserts, snoep, zuivel, kauwgom, energie- reducerende en gewichtsbeheersing producten en als een tafel zoetstof. Tijdens de jaren 1980, werd aspartaam goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen en als een tafelzoetstof door verschillende EU-lidstaten. Europese wetgeving tot overeenstemming in het gebruik ervan in levensmiddelen werd geïntroduceerd in 1994 na veiligheidsonderzoeken door het Wetenschappelijk Comite voor de voeding (SCF) in 1984 en 1988.

Voor vragen van de media kunt u contact opnemen met:
EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
E-mail: Press@efsa.europa.eu


Een opsomming van de door de EFSA ter beschikking gestelde documenten

Lijst met gepubliceerde onderzoeken (0.3 Mb)

http://www.efsa.europa.eu/en/dataclosed/docs/aspartamepublishedstudies.pdf

Lijst met eerdere ongepubliceerde onderzoeken (0.1 Mb)

http://www.efsa.europa.eu/en/dataclosed/docs/aspartameunpublishedstudiesreports.pdf

Oorspronkeleijke onderzoeken - deel 1: 1-28 (82.7 Mb)

http://www.efsa.europa.eu/efsa_rep/repository/static/aspartame_part1_1_28.zip

Oorspronkeleijke onderzoeken - deel 2: 29-57 (63.4 Mb)

http://www.efsa.europa.eu/efsa_rep/repository/static/aspartame_part2_29_57.zip

Oorspronkeleijke onderzoeken - deel 3: 58-86 (113.2 Mb)

http://www.efsa.europa.eu/efsa_rep/repository/static/aspartame_part3_58_86.zip

Oorspronkeleijke onderzoeken - deel 4: 87-112 (140.0 Mb)

http://www.efsa.europa.eu/efsa_rep/repository/static/aspartame_part4_87_112.zip

Aanvullend ongepubliceerde onderzoeken (117.8 Mb)

http://www.efsa.europa.eu/efsa_rep/repository/static/aspartame_unpublished_studies_1_10.zip

Volledige tekst van de vereiste gegevens over aspartaam (E 951) (0.1 Mb)

http://www.efsa.europa.eu/en/dataclosed/docs/110601.pdf

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!