Resultaat "veiligheid" van aspartaam wordt 8 jr. vervroegd
* *
Bewerking: Ed Gunneweg
De Europese voedselautoriteit EFSA gaat het onderzoek naar de
veiligheid van aspartaam vervroegen.
De resultaten komen nu in 2012 en
niet in 2020, zoals eerder gepland was.
De aanleiding voor het vervroegen van het onderzoek is de toegenomen
media-aandacht voor de veiligheid van zoetstoffen.
Verschillende
wetenschappelijke studies trekken de veiligheid van aspartaam in twijfel.
Zo wijst een onderzoek op een mogelijk verband tussen aspartaam en
vroeggeboorten, een ander suggereert dat gebruik van de suikervervanger
een hoger risico op kanker met zich meebrengt.
De ESFA schoof beide onderzoeken enkele maanden geleden nog van tafel, maar is nu door de Europese Commissie gevraagd het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam versneld uit te voeren.
Vertaling van het oorspronkelijke EFSA perscommunique van 24 november 2011
EFSA publiceert originele studies van de industrie over aspartaam
perscommunique24 november 2011
De Europese Autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) heeft toegang verleend tot meer dan 600 gegevensbestanden voor om te gebruiken bij de volledige herevaluatie van de kunstmatige zoetstof aspartaam, die is gepland voor voltooiing in september 2012. Door haar streven naar openheid en transparantie, heeft de EFSA de volledige lijst van onderzoeken gepucliceerd die ter beschikking zijn gesteld aan de EFSA. De Autoriteit heeft ook niet eerder gepubliceerde wetenschappelijke gegevens voor het publiek toegankelijk gemaakt , inclusief de 112 originele onderzoeken over aspartaam die zijn voorgelegd met het verzoek om in de vroege jaren 1980 toelating van aspartaam in Europa te ondersteunen.
Na een openbare oproep tot wetenschappelijke gegevens over aspartaam, dat werd afgesloten op 30 september 2011, kreeg de EFSA toegang tot een groot aantal van zowel de gepubliceerde en ongepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken en gegevens. EFSA is momenteel bezig met de verwerking van de voorstellen tot afweging in haar risico-evaluatie van aspartaam, zoals gebruikelijk bij voedingsmiddelen, dranken kunstmatige zoetstof.
In aanvulling op de openbaar gemaakte informatie en ruwe gegevens die vandaag beschikbaar zijn op de website van de EFSA, zullen naar verwachting verdere niet-gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken en gegevens beschikbaar worden gesteld om te downloaden nadat de Autoriteit deze volledig heeft ontvangen en de bevestiging van hun niet- vertrouwelijkheid.
Tot op heden heeft de EFSA geen volledige herevaluatie uitgevoerd van de veiligheid van aspartaam. , De Autoriteit heeft echter door de jaren heen een omvangrijke hoeveelheid werk verricht over aspartaam en heeft regelmatig nieuwe onderzoeken over de stof beoordeeld. In mei 2011, heeft EFSA ingestemd met een verzoek van de Europese Commissie om de datum van 2020 te vervroegen tot september 2012, de uiterste datum voor de geplande volledige herevaluatie van deze kunstmatige zoetstof. Na de voltooiing in 2012, zal de EFSA de risico-evaluatie van aspartaam op de meest uitgebreide en up-to-date manier beschikbaar stellen.
Door het erkennen van de belangstelling voor dit werk, zal de EFSA het publiek van de vooruitgang die is geboekt op belangrijke tijdstippen in het risicobeoordelingsproces op de hoogte houden.
Resultaten van de vereiste wetenschappelijke gegevens over aspartaam - de lijsten van gepubliceerde en ongepubliceerde onderzoeken en gegevens bestanden zullen voor download beschikbaar zijn zal EFSA een volledige risicobeoordeling van aspartaam uitvoeren.
Voor vragen van de media kunt u contact opnemen met:
EFSA Media
Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
E-mail:
Press@efsa.europa.eu