Milieuverontreinigende stoffen veroorzaken enorme verhoging aantal hersenaandoeningen

* 15 augustus 2004 *


Juliette Jowit, redacteur milieuzaken
The Observer
Vertaling: Ed Gunneweg

Wetenschappers bezorgd door het aantal gevallen dat in 20 jaar is verdrievoudigd

Het aantal mensen dat lijdt aan hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en aandoeningen van de motorische zenuwen zijn in twintig jaar tijd in het westen enorm gestegen, hebben wetenschappers ontdekt. De alarmerende stijging, waaronder getallen over dementie zijn verdrievoudigd, worden in verband gebracht met verhoging van de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, industriële uitstoot, huishoudelijk afval, uitlaatgassen en andere milieuverontreinigende stoffen, staat in een rapport in het tijdschrift Public Health.

Commentaar webmaster:

Het moge duidelijk zijn dat additieven die aan onze voeding worden toegevoegd (allemaal goedgekeurde E-nummers] een grote rol spelen in de verhoging van de genoemde ziektegevallen.

Eind 1970 waren er ongeveer 3000 doden per jaar in Wales in Engeland door deze situatie. Eind 1990 was dat gestegen tot 10.000

"Dat heeft me werkelijk doen schrikken," zei professor Colin Pritschard van de Bournemouth Universiteit, een van de auteurs van het rapport. 'Dit zijn akelige ziekten: mensen krijgen steeds meer van deze aandoeningen en ze schijnen eerder op te treden. We moeten naar het milieu kijken en ons zelf afvragen wat we aan het doen zijn."

Het rapport, dat Pritchard schreef met collega's van de Southampton Universiteit, bekeken de omvang van hersenaandoeningen in Engeland, VS, Japan, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Spanje van 1979 tot 1997. De onderzoekers vergeleken de sterftecijfers van de eerste drie jaar van het onderzoek met de laatste drie jaar, en ontdekten dat dementiën - hoofdzakelijk de ziekte van Alzheimer, maar ook andere vormen van seniliteit, meer dan verdrievoudigd waren bij mannen en met minstens 90% onder vrouwen in Engeland en Wales. Alle de andere landen waren ook getroffen.

Voor andere kwalen, zoals Parkinson en aandoeningen van het motorische zenuwstelsel, ontdekte de onderzoekers een stijging van ongeveer 50% zowel bij mannen en vrouwen in ieder land, behalve Japan. De stijging van doden door neurologische aandoeningen weerspiegelen de stijging van het aantal gevallen van kanker in het westen.

Het onderzoeksteam benadrukt dat de cijfers rekening houden met het feit dat mensen langer leven en dat de diagnose voor zulke kwalen verbeterd is. Het vergelijkt sterftecijfers, niet getallen of gevallen, zeggen ze.

Wat betreft de oorzaak van deze verontrustende stijging, zegt Pritchard, kunnen genetische oorzaken uitgesloten worden omdat veranderingen in het DNA honderden jaren zou duren om effect te hebben.

De oorzaak zullen hoogstwaarschijnlijk chemicaliën zijn, van vervuiling door auto's tot bestrijdingsmiddelen en chemicaliën in bijna ieder aspect van het moderne leven gebruikt door de industrie, van kant en klare voeding tot verpakking, van electrische apparaten tot meubelstoffen, zei Pritchard.

Voeding is ook een grote zorg omdat het de meest duidelijke verklaring is voor de uitsluiting van Japan van veel van deze tendenzen. Zodra Japanners echter naar andere landen verhuizen stijgt het aantal ziekten.

"Er is niet één enkele oorzaak .... en meestal hebben we geen onderzoeken naar de vele interacties van de combinaties op het milieu. Ik kan allen zeggen dat er grote verandering zijn (in het aantal doden): men denkt dat de veelvoudige (milieu)verontreiniging de oorzaak is.'

Het rapport van Pritchard werd uitgebracht temidden van de groeiende angst over de opslag van chemicaliën in het milieu. Een aantal onderzoeken hebben gewezen op ernstige problemen. TBT is verboden in verf voor schepen nadat aangetoond was dat vrouwelijk weekdieren vermannelijkten, waardoor hun aantal dramatisch daalde. Een Amerikaans rapport verbond neurologische aandoeningen met bestrijdingsmiddelen. Onderzoek door de WWF (het voormalige Wereld Natuur Fonds) vond niet natuurlijke bestanddelen, zoals vlamvertragers bij iedere deelnemer.

Het WWF heeft chemische milieuverontreiniging genoemd als een van de twee grootste bedreigingen voor het milieu in de wereld, naast de opwarming van de aarde en is in het byzonder bezorgd over de doorgaande en opeenhoping van de chemicaliën van de industrie en de verstoring van de interne hormonale afscheiding die verbonden zijn aan geslacht en gedrag van dieren en zelfs kinderen.

"We zien veranderingen in vruchtbaarheid, het immuunsysteem, neurologische veranderingen en beïnvloeding van het gedrag," zei Matthew Wilkonson de leider van het onderzoeksprogramma naar de giftigheid.

Pesticiden en farmaceutische chemicaliën moeten nu strenge testen ondergaan voordat ze gebruikt kunnen worden. Maar er is een geschat aantal van 80.000 industriële chemicaliën en de grootste meerderheid hoeft niet te voldoen aan veiligheidsnormen of testen zegt Wilkinson.

De chemische industrie wijst dat sterk van de hand wat er beweert wordt zijn meestal onbewezen angsten. Dat er chemicaliën aanwezig zijn wil nog niet zeggen dat in gevaarlijke hoeveelheden is.

Maar critici gerustgesteld. "Het is waar dat omdat we een chemische stof vinden niet wil zeggen dat het gevaarlijk is," zei Wilkinson. "Maar het is zeker waar dat voor de grootste meerderheid van de chemicaliën geen veiligheid gegevens voorhanden is, dat de controlerende instanties er geen idee van hebben wat een veilige hoeveelheid is."

De Royal Society of Chemistry zei ook dat de hoeveelheden bestrijdingsmiddelen steeds minder worden. "Verbeteringen in de analytische scheikunde betekent dat er steeds minder bestrijdingsmiddelen kunnen worden vastgesteld." zei Brian Emsley, de zegsman van de Society. "Maar omdat je iets kunt waarnemen betekent noodzakelijkerwijs niet dat het gevaarlijk is."

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!