COMSUMENTENBOND:
"ONRUST OVER ASPARTAAM MISPLAATST"

* *

In de nieuwsbrief "Gezond" van 5 februari 2003 komt de Consumentenbond tot de conclusie dat aspartaam een "Veilig zoetstof" is.

Aangezien de Consumentenbond blijkbaar de gewoonte heeft om brieven NOOIT te beantwoorden en er dus geen mogelijkheid is voor weerwoord plaats ik op de website aanhalingen uit het artikel plus mijn commentaar.

In het verhaal waarin deze website met name wordt genoemd, noemt de Consumentenbond de informatie van deze website "paniekzaaierij".

Terwijl de Consumentenbond meestal de belangen van zijn lezers behartigt, worden in het genoemde artikel toch heel snel conclusies getrokken waar de Consumentbond geen onderbouwing voor geeft. Men heeft het alleen over "betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek", zonder deze onderzoeken te noemen of met bewijs te komen. Ze maken het nog interessanter door de betrouwbaarheid van de op de website genoemde onderzoeken in twijfel te trekken, terwijl alle genoemde onderzoeken en gegevens op internet zijn na te trekken en daar wetenschappelijk zijn onderbouwd

Consumentenbond

Het artikel gaat verder: "De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is vastgesteld op 40 mg/kg lichaamsgewicht. Een volwassene zou dan 4.5 ltr frisdrank gezoet met aspartaam moeten drinken of 1733 stukjes kauwgom of 650 zoetjes gebruiken. Een kind van 25 kilo zou dan 1.7 liter frisdrank, 667 stukjes kauwgom of 250 zoetjes moeten gebruiken.

Feit

Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat de stoffen uit aspartaam die rechtsstreeks door de stofwisseling worden opgenomen cumulatief in de weefsels achterblijven.
(Zie het Trocho onderzoek.) Tevens noemt men niet het feit dat aspartaam in meer dan 6000 artikelen voorkomt, zodat de ADI niet alleen afhankelijk is van frisdrank kauwgom en zoetjes. Door zoetjes in hete dranken te doen (koffie/thee) wordt heel snel DKP gevormd.

Consumentenbond

Men maakt simpel de rekensom dat "over de gehele bevolking gemeten" het gebruik bij 16 miljoen Nederlanders minder dan 1 miligram per kg lichaamsgewicht per dag is, waarbij het gebruik dan een veertigste van de aanvaardbare norm zou zijn.
Aspartaamcritci wijten de neurologische klachten aan verhoogde concentraties aspartaat en phenylalanine in het bloed.

Feit

Kan dit betrouwbare voorlichting genoemd worden. Je zou bijna zeggen dat het meer lijkt op de PR van aspartaam producerende bedrijven.

Het is denk ik realistischer om te schatten dat 10% van de Nederlandse bevolking aspartaam gebruikt op regelmatige basis. Dat zijn dus ongeveer 1.700.000 mensen. Van dit aantal zal zo'n 10% ernstige bijverschijnselen vertonen, dat zijn dus 170.000 mensen.

Hieronder staan wat ECHTE feiten!

Het  RAO- rapport.

(SC18862), een onderzoek van een jaar lang waarbij baby-aapjes melk kregen met aspartaam. Na 200 dagen hadden vijf van de zeven aapjes epileptische aanvallen na iedere voeding met door aspartaam gezoete melk en de zevende dag stierf er een (het publiek zal echer nooit weten waarom, omdat deze gegevens "kwijt" raakten.)

Dr. Moser woordvoerder van het bedrijf Nutrasweet zei: "... Dit onderzoek had nooit gehouden mogen worden, het stelt niet meer voor dan echte observatie. Dit speciale (RAO) onderzoek vertegenwoordigt een onvergeeflijke schending van de methodologie".
(H. Moser, woordvoerder Nutrasweet)

De feitelijke resultaten werden verborgen gehouden voor de FDA toen de medewerkers van G.D. Searle hun eerste aanvraag voordroegen. (Stoddard 1995a, blz. 6; Merrill 1977; Graves 1984, blz. S5506. Verslag van het Congres 1985a; Gross 1976b, blz. 333 of US Senate 1976b).

Voor meer bewijs leest u het artikel: Bijlage deel 1.

De Consumentenbond kan geen enkel onderzoek noemen waarbij deze concentraties gedurende langere tijd bij volwassenen en kinderen is gemeten. Sterker er bestaat helemaal geen wetenschappelijk onderzoek bij mensen op dit gebied.

Consumentenbond

Dan haalt men vervolgens opnieuw al de oude koeien uit de sloot die al meer dan tien jaar geleden ontzenuwd zijn. De hoeveelheden Phenylalanine en Aspartaat die vrijkomen uit aspartaam zouden te verwaarlozen zijn ten opzichte van de hoeveelheden uit de dagelijkse voeding.

Feit

Aspartaam bestaat uit de volgende stoffen:
    Phenylalanine    50%
    Asparaginezuur  40%
    Methanol            10%

Er is in de gehele wereld geen enkele voedingsstof te vinden waarin Phenylalanine als enig essentieel aminozuur voorkomt. In alle voedingsstoffen komen altijd meerdere aminozuren tegelijker tijd voor, zodat deze door de stofwisseling ook gelijkmatig worden opgenomen. Een sterke toevloed van phenylalanine naar de hersenen kan dus alleen maar voorkomen door het gebruik van aspartaam.

Consumentenbond

Ook bij de methanol wordt er volkomen verkeerd geciteerd.
Hier worden de meer dan tien jaar geleden weerlegde feiten, dat er meer methanol in appelsap en tomatensap zit, weergegeven.

Feit

Deze "onderzoeker" vergat waarschijnlijk te vermelden dat mensen het enzym niet hebben om pectine in fruit en groenten af te breken om methanol vrij te maken. Tevens moet er aan toegevoegd worden dat er in voedingsstoffen waar methanol in zit een tienvoudige hoeveelheid ethanol aanwezig is dat als natuurlijk tegengif voor methanol geldt. Ethanol ontbreekt echter totaal wanneer het om de 10% methanol uit aspartaam gaat. Methanol uit aspartaam (wordt omgezet in formaline en mierenzuur) kan dus ongehinderd zijn verwoestende werking in het lichaam doen.

DKP

Consumentenbond

Ook deze kankerverwekkende stof zou niet in ons lichaam terecht kunnen komen, want wie gebruikt er nu een zoetstof die niet zoet meer is? Er bestaat onderzoek waarin tot uitdrukking komt dat door allerlei omstandigheden de aspartaam in die voeding heel erg kan verschillen van wat er in de fabriek aan toegevoegd wordt. Ook de vermelding die in de begintijd van aspartaam op de verpakking moest worden vermeld: "Mag niet verhit worden" is in de loop der tijd van de verpakkingen verdwenen. Zodoende is het toch mogelijk om regelmatig DKP uit aspartaam binnen te krijgen.

Feit

Op de website staan genoeg beëdigde verklaringen voor de Senaat van de VS waarbij alle "onafhankelijke" onderzoeken van de fabrikanten in twijfel wordt getrokken. Zie Bijlage deel 1.

Consumentenbond

De Consumentenbond sluit het artikel "Onrust over aspartaam misplaatst" af met de conclusie: Voor de schadelijkheid van aspartaam - een van de best onderzochte zoetstoffen - ontbreekt deugdelijk bewijs. Het is een veilige zoetstof.

Feit

Ik moet toegeven dat ik de Consumentenbond hier wel enigszins in het gelijk moet stellen. Aspartaam is inderdaad een van de "meest" onderzochte zoetstoffen. Er is namelijk verschrikkelijk veel onderzoek gedaan naar aspartaam door onafhankelijke wetenschappers en AL deze onderzoeken wijzen op het gevaar van aspartaam. Alleen de onderzoeken van door de fabrikant van aspartaam gesponserde "wetenschappers" toonden aan dat aspartaam niet schadelijk was.

Zou het mogelijk zijn dat er een overeenkomst bestaat tussen het artikel van de Consumentenbond, zo vlak voor de 19e februari 2003, en de stemming op die dag in de Europese Commissies over het wel of niet toelaten van aspartaam in de landen van de EU?

Helaas blijkt nog steeds dat de Consumentenbond in haar artikelen over aspartaam halve waarheden verkondigt zonder met bewijzen hiervoor te komen, zodat het voor de consument niet is te controleren.

Lees op de website het eerlijke artikel van Mark Gold een onderzoeker die zich al vanaf het begin bezig houdt met de gevaren van aspartaam, d.w.z. al meer dan 20 jaar. In dit artikel worden heel veel van de stellingen van de Consumentenbond met "eerlijke" argumentatie ontzenuwt. Artikel van Mark Gold.

Het is jammer dat de Consumentenbond voorbij gaat aan de duizenden lichamelijke en geestelijke klachten die mensen vanaf de begintijd van het aspartaamgebruik als gevolg van deze kunstmatige zoetstof hebben gehad. Nog steeds blijken veel klachten na het gebruik van aspartaam, waarvoor de reguliere geneeskunde geen antwoord heeft, te verdwijnen nadat men stopt met het gebruik van deze zoetstof. Toeval?

TOT SLOT

De Consumentenbond zou zich eens moeten buigen over het RAO-rapport (SC18862), een onderzoek van een jaar lang waarbij baby aapjes aspartaam in melk kregen toegediend. Na 200 dagen hadden vijf van de zeven aapjes epileptische aanvallen bij iedere voeding en de zevende stierf. (Het publiek zal dit echter nooit te weten komen omdat de gegevens waren "kwijt geraakt".

Mr. Moser zei over het RAO rapport:
".. Het onderzoek had nooit gehouden moen worden, er werd veel minder ingediend als de echte waarneming. Dit speciale onderzoek beschrijft een onvergeeflijke schending van de methodologie."
(H. Moser zegsman van NutraSweet)

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!