Uiteindelijk zijn er toch nog eerlijke congresleden

* 19 SEPTEMBER 2000 *

http://www.house.gov/bernie/press/2000/09-19-2000.html
BERNARD SANDERS CONGRESSLID INDEPENDENT
VERMONT, AT LARGE
CONTACT: DAVID SIROTA
(202) 225-4115

SANDERS BRENGT EEN GEDETAILLEERD RAPPORT UIT OVER DE BANDEN DIE FDA COMMISSARISSEN HEBBEN MET DE GENEESMIDDELEN INDUSTRIE.

Veel van de commissarissen die vinden dat herinvoering onveilig is, werken of werkten voor de geneesmiddelen industrie.

WASHINGTON - Congreslid Bernard Sanders bracht een rapport uit waarin gedetailleerd vermeld staat hoe tenminste 7 van de 11 commissarissen, die sterke financiele banden blijken te hebben met de pharmaceutische- en de industrie van medische apparatuur vinden dat de wet op herinvoering van geneesmiddelen op recept onveilig is. Bovendien getuigde een van deze commissarissen, in dienst van de industrie, die tegen de herinvoering is, zowaar voor Het Congres tegen de wet, dat herinvoering illegaal zou zijn. Met advertenties op radio, TV en in de krant waarin de pharmaceutische industrie verwijst naar brieven, zeggen 11 van de huidige en voormalige FDA commissarissen dat de herinvoeringswet van Sanders en Wellstone een risicofactor vormt voor de consument. Het rapport dat vandaag uitkwam zet echter uiteen dat dit geen "objectieve" maatstaf is, omdat de meerderheid van deze commissarissen banden hebben met de geneesmiddelen industrie. De wet op herinvoering is met overweldigende stemmen aangenomen.

Sanders zei, "De pharmaceutische industrie heeft de machtigste belangen in Washington. Ze hebben niet alleen het geld om 300 lobbyisten in te huren op Capitol Hill, ze dragen 9 miljoen dollar bij aan beide politieke partijen en geven tientallen miljoenen uit aan advertenties, maar ze hebben ook een aantal voormalige commissarissen op de loonlijst staan. Het is niet zo dat sommige voormalige FDA ambtenaren zich voor ons inspant om de wet op herinvoering er door te krijgen en de prijzen van medicijnen op recept in dit land aanzienlijk te verlagen, maar dat er een cynische "draaideur" politiek bestaat tussen de FDA en de geneesmiddelen industrie. De mensen in Amerika dienen zich erg zorgen te maken over een ontwikkeling waarin een enkeling die verantwoordelijk is voor het regelen van de industrie, uiteindelijk voor diezelfde industrie gaat werken, nadat ze de regering hebben verlaten."

Volgens het rapport, werken waarnemend commissaris Michal Friendman, Mark Novitch, Arthur Hull Hayes en Jere Goyan op dit moment allemaal bij de pharmaceutische industrie. Deze zelfde industrie heeft er direct financieel belang bij of de wet op herinvoering er door komt en de prijzen omlaag gaan, of dat de wet in de vergadering nietig wordt verklaard.

Een andere commissaris, Donald Kennedy, Emeritus President van de Standford Universiteit, strijkt miljoenen aan royalties op van de verschillende farmaceutische bedrijven. Commissaris, Frank E. Young, getuigde in 1986 tegen het verbod op de herinvoering, die geneesmiddelen fabrikanten de kans gaf om de hoogste prijzen ter wereld te berekenen voor medicijnen op recept.

Zelfs zonder het nieuwe rapport dat de commissarissen ontmaskerde beweert Sanders dat het niet juist is dat de wet op herinvoering onveilig is, omdat het wetsvoorstel alleen de door de FDA goedgekeurde medicijnen in de VS zou toelaten. Hij wijst op een rapport van vorige maand van zijn bureau, dat aantoont dat de strenge import regelgeving van de wet heel veel lijkt op die in West Europa gebruikt wordt, waar herinvoering een normale gang van zaken is en waar medicijn vervalsing geen probleem heeft gevormd.

Vertaling: Ed Gunneweg

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!