In de voeding in Engeland worden meer dan 50 bestrijdingsmiddelen gevonden

* *

Voorwoord Webmaster:

Dit is een artikel uit een Engelse krant.
Wat u hier leest is ook voor de volle 100% van toepassing op de Nederlandse situatie. Wanneer we alle E- nummers bekijken zal blijken dat tenminste 60% van deze additieven de een of andere, dat wil zeggen een meer of mindere, giftige bijwerking heeft. Dat er producten met een E-nummer in onze voeding worden gebruikt, daar is op zich niets mis mee zult u misschien zeggen. Maar als u eens op de labels van sommige verpakkingen kijkt lijkt het soms wel of er bijna alleen maar E-nummers aan zijn toegevoegd. Dat één bepaalde stof voor ons niet zo schadelijk hoeft te zijn is natuurlijk waar. Maar de enorme hoeveelheid die we dagelijks met onze voeding binnen krijgen doet het ergste vermoeden. Tel daarbij op de milieuvervuiling waar we aan bloot staan, dan geloof ik dat we in ons leven een enorme hoeveelheid gif binnen krijgen. Het ergste is dat kinderen, die de afgelopen 15 jaar zijn geboren, al dit gif al vanaf hun geboorte krijgen toegediend. Het enorme aantal kinderen met een psychische stoornis en/of een hersenbeschadiging liegt er dan ook niet om. ADHD, ADD en ga zo maar door, het mag een wonder heten als naderhand blijkt dat onze kinderen niets mankeren. Het grootste probleem bij kinderen is om tijdig de moeilijkheden te onderkennen: komt het door het karakter, is het de puberteit? Vaak wordt daarom dan ook veel te laat de diagnose gesteld. Maar goed, het levert uiteindelijk altijd voor de liefhebbers nog een paar TV-programma's op van "moeilijke" kinderen. Maar de EU en de regeringen van heel veel landen steken hun kop in het zand, ze drinken een glas, doen een plas en laten verder alles zoals het was !

Oorspronkelijk artikel uit News Independent..
Door: Geoffrey Lean, Milieu Editor
27 februari 2005
Vertaling: Ed Gunneweg

Gevaarlijke bestrijdingsmiddelen

Meer dan 50 gevaarlijke bestrijdingsmiddelen vervuilen de voeding in Engeland blijkt uit officieël onderzoek (en ook in Nederland). Ze zijn allemaal giftig of worden er van verdacht kanker te veroorzaken of kunnen "geslachts veranderingen" veroorzaken volgens internationale controle groepen.

De bekendmaking - in een verslag van officiële testresultaten - zal de bezorgdheid doen toenemen over de vervuiling van onze voeding, na het van de markt (uit winkels en supermarkten) halen van meer dan 400 producten die de kleurstof Sudan 1 bevatten uit winkels en supermarkten.

Bezorgdheid over de kleurstof, gewoonlijk gebruikt voor de kleuring van brandstof, olie, was en polish, maakt deze stof verdacht als veroorzaker van kanker. Maar sommige bestrijdingsmiddelen die in Engeland in fruit, groenten, vlees en melkproducten voorkomen worden internationaal geclassificeerd dat ze nog meer in staat zijn de ziekte te veroorzaken.

Het verslag - vorig jaar december uitgevoerd door de Engelse tak van het Bestrijdingsmiddelen Actie Netwerk - onderzocht voedsel op sporen van bestrijdingsmiddelen die in voeding worden gevonden door het officiële Comité voor sporen van Bestrijdingsmiddelen.

De onderzoeken - gedaan in 2002 - vonden 80 bestrijdingsmiddelen in voeding van appels tot aubergines, boter, brood, chocolade en kip nuggets. Het verslag kwam tot de conclusie dat 52 van deze stoffen door internationale instanties bekend waren als veroorzaker van schadelijke effecten voor de gezondheid. Hieronder waren 33 stoffen die door de Wereld Gezondheid Organisatie geïdentificeerd waren als acuut giftig en 28 stoffen opgesteld door het Internationale Bureau voor onderzoek naar kanker van de WHO, de Europese Commissie en het Bureau voor Millieubescherming in de VS als vermoedelijk kankerverwekkend.

Nog eens 12 andere stoffen door een groot aantal internationale instanties verdacht van verstoring van het hormoon systeem, waardoor "geslachts- veranderingen", kanker en verstoringen in de voortplanting ontstaan. Van drie bestrijdingsmiddelen - chloorthalonil, lindaan en DDT - is bewezen dat ze eerder kanker veroorzaken dan Sudan 1.

De Commissie voor restanten bestrijdingsmiddelen zegt dat niet is aangetoond dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen een "gevaar voor de gebruikers" betekent. Ze bevinden zich bijna allemaal beneden de maximum toegestane hoeveelheid vastgelegd in de wet. Maar het geeft wel toe dat deze niveau's niet zijn vastgesteld om de gezondheid te beschermen, maar om te kunnen nagaan of boeren de bestrijdingsmiddelen juist gebruiken.

Veel specialisten geloven dat er geen veilige grens bestaat voor chemicaliën die kanker veroorzaken, en dat onderzoek aantoont dat babys en kleine kinderen groot risico lopen door kleine hoeveelheden van normale bestrijdingsmiddelen.

Ondertussen heeft Engeland een berisping gekregen van de Europese Commissie en de landen van de EU om een effectieve waarschuwing te geven over de crisis rond Sudan 1. Ze klagen er over dat het Bureau voor normering van de voeding - dat aangeklaagd wordt voor de trage reactie op de krisis - een verplichting negeerde om met volledige details te komen over de betreffende producten onder het snelle waarschuwingssysteem van de EU voor vervuiling en het slechts op haar website vermeldde.

Een zegsman van Marcos Kyprianou, lid van het comité voor gezondheid en bescherming van de consument, zei dat landen er bezorgd over waren dat ze "niet voldoende informatie hadden ontvangen om zo efficiënt mogelijk te kunnen handelen" om uit Engeland geïmporteerde vervuilde producten op te kunnen sporen.

Top 10 van alarmerende toevoegingen in alledaagse voeding.

Ons dieet zit stampvol met chemische kleurstoffen, smaakstoffen en zoetstoffen, zegt schrijfster Joanna Blythman. Ofschoon het hier gaat om goedgekeurde additieven E-nummers, zijn de effecten onvoorstelbaar. Hier is een lijstje met de 10 grootste boosdoeners - en de voedingsmiddelen waarin ze gevonden worden.

Top 10 van alarmerende toevoegingen

* *

Monosodium glutamaat E621

Waar dient het voor?

Het geeft meer smaak aan over-bewerkte voeding zodat fabrikanten kunnen besparen op natuurlijke ingrediënten

Waar zit het in?

Chinees eten, chips, pakjes soep, vleeswaren, soep in blik en verder alle kant en klare voedingsmiddelen

Wat is het probleem?

Overgevoeligheid bij sommige mensen, misselijkheid, Kramp in de kaken, duizeligheid, hoofdpijn/migraine aanvallen, vermoeidheid, ademhalingsproblemen, aanvallen van koud zweet.

Kunstmatige kleurstoffen E102, Tartrazine, E104, Quinoline geel, E107, Geel 2G.

Waar dient het voor?

Heldere kleur.

Waar zit het in?

Mouserende drankjes, snoep, gelatinepudding, fruit in blik, gekweekte zalm, forel, saucijsjes, gemberkaas, gebraden vlees, frisdrank met alcohol cakemeel, piccalilly, slasaus.

Wat is het probleem?

Kleurstof veroorzaakt de meeste problemen. Geeft bij sommige kinderen extreme reacties zoals misselijkheid, eczeem, en anaphylactische shock. Asthma aanvallen, jeuk, hyperactiviteit bij kinderen bij kleine hoeveelheden

Calcium propionaat E282

Waar dient het voor?

Conserveermiddel, verlengt de houdbaarheid van graanproducten door de natuurlijk groei van schimmels te voorkomen

Waar zit het in?

Zwitserse kaas, brood, broodjes, croissantjes en cake.

Wat is het probleem?

Hyperactiviteit bij kinderen, zij worden ontzettend druk als ze ermee in aanraking komen. Wordt in verband gebracht met agressief gedrag, hyperactiviteit en maagpijn migraine aanvallen.

Propylgallaat E310 - E312

Waar dient het voor?

Voorkomt het ranzig worden van vet en olie en verlengt zodoende de houdbaarheid van voeding.

Waar zit het in?

Salami, lang houdbare vleesproducten, worstjes, vlees in blik, soep en kauwgum.

Wat is het probleem?

Proefdier onderzoek bij ratten en muizen toonde aan dat het mogelijk kanker veroorzaakte. Maagklachten, huidirritatie

Kunstmatige en natuurlijke smaakstoffen.

Waar dient het voor?

Kunstmatige smaak

Waar zit het in?

Snoep, ships, limonade, kruiden thee, cake, gebraden vlees, worst, margarine, water met een smaakje.

Wat is het probleem?

Van sommige componenten in smaakstoffen is aangetoond dat ze depressie veroorzaken van het centrale zenuwstelsel. Irritaties van luchtwegen, ogen of huid. Sommigen veroorzaken kanker bij dieren.

Buthylhodroxyanisol E320 en Butylhydroxytolueen E321

Waar dient het voor?

Anti-oxidant. Ranzig worden van vetten.

Waar zit het in?

Ontbijt graanproducten, kauwgum, chips en snacks, koekjes, olie en vet.

Wat is het probleem?

Overgevoeligheidsreacties bij mensen met asthma, maagklachten en huidirritaties. Veroorzaakt kanker bij ratten

Zwaveldioxide en sulfiet E220 - E228

Waar dient het voor?

Voorkomt de ontkleuring van voeding en stopt bacterie groei

Waar zit het in?

Gedroogd fruit, frisdrank en wijn

Wat is het probleem?

Het vernietigt vitamine B1 in voeding en kan zodoende extreme reacties geven, van niezen en waterige ogen en hijgen, asthma en kan zelfs de dood veroorzaken.

Caffeine

Waar dient het voor?

Licht verslavend, zodat kopers een bepaald product blijven kopen

Waar zit het in?

Koffie en thee en wordt toegevoegd aan cola en kauwgum.

Wat is het probleem?

Teveel caffeïne veroorzaakt dat het lichaam kalk minder goed kan opnemen met de kans op osteoporose. Verhoogt de kans op een miskraam en vermindert de groei van de foetus.

Gehydrolyseerd plantaardig eiwit

Waar dient het voor?

Geeft een aangename smaak aan over-bewerkte voeding

Waar zit het in?

Jus, bouillon en sausmix, kant en klare voeding, soep in blik en gestoofd vlees, vegetarische vleesvervangers.

Wat is het probleem?

Bevat MSG en aminozuren uit soya of graan. Onderzoek bij pas geboren dieren brengen het in verband met hersen beschadiging.

Zoetstoffen E953 isomalt E965 Maltitol

Waar dient het voor?

Zoetstoffen met weinig calorieën.

Waar zit het in?

Frisdrank, toetjes en voeding met weinig calorieën

Wat is het probleem?

Wordt in verband gebracht met kanker bij proefdieren

************************************************************************* ***************************************************************

Het boek van Joanna Blythman, "The Shocking Power of British Supermarkets" is gepubliceerd door Harper Perennial.

Eigen links:

Partners
lees bewust verzameling onafhankelijke nieuwswebsites
Lees Bewust

Deze site is mede
mogelijk gemaakt door

Probleemloos e-mailen overal ter wereld
travelsmtp.com

Heeft deze site iets
voor u betekend?
Doneer dan een klein bedrag

Doneer!